Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija ili?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

martina

19.12.2002. 14:02

Poštovani!
Imam bebu od 2 mjeseca.Kada je imala 5 tjedana hranila sam ju na prsa i samo nakada ubacila obrok Hippa. Jedne večeri nakon normalne stolice ona ponovno tiska i uz veliki napor iskaka samo sluz sa tragovima krvi.Pedijatrica nas upučuje na zaraznu i tamo nas ostavljaju u bolnici 4 dana. Svi nalazi bili su negativni(sve u redu).Nakon povratka iz bolnice sluzi i dalje ima(u bolnici i kasnije ,prehrana samo moje mlijeko).Nakon toga u grlu joj se pojavljuje šlajm kojeg ne može iskašljati.Pedijatrica joj daje bisolex.Malo joj je bolje i prestaje ga uzimati.Nakon nekog vremena šlajm se ponovno pojavljuje.Polako prelazimo na Bebimill(hipp joj ne odgovara)Sve se normalizira sluzi u stolici polako nestaje.Na zadnjoj kontoli pedijatrica nas šalje vaditi krv nalaz =K-eoz.granulociti 7.Pedijatrica zaključuje da je alergična na onaj dio u umjetnoj hrani koji sadrži kravlji..?. i prepisuje joj novu hranu Comformill, od nje ponovno sluzi u stolici. A največi problem je što joj se onaj šlajm još nije povukao i jako je smeta, ne može normalno jesti ni spavati. Najviše me brine odakle taj šlajm i kako ga se rješiti?I da li je možda alergijom izazvan?
Unaprijed hvala.

Dr. Darko Richter

19.12.2002. 21:32

Jedno je sluz u stolici, a drugo u ždrijelu ili bronhima. Ovo potonje najčešće znači dišnu infekciju, koja, ako duže traje, treba liječenje antibiotikom. Idealno bi bilo izolirati klicu iz te sluzi, ako se do sluzi može ikako doći (npr. obrisak ždrijela u kašlju, obrisak nosa). Ako je uz Bebimil bilo sve u redu, ne znam čemu mijenjati u drugu mliječnu formulu. Zaključivati da se radi o alergiji na kravlje mlijeko, a djetetu je uz Bebimil dobro, samo zato što ima 7% eozinofila u krvnoj slici, nije valjano. To je ono što vam sada mogu reći. Ne mogu vam reći što dijete ima (ako ima), niti to da nema alergiju, niti to da je ima - morao bih prethodno pregledati dijete i evnentualno učiniti neke pretrage. Kada biste mi došli u ambulantu, najprije bih dijte vagnuo da vidim dobiva li uredno na težini, zatim bih ga poslušao da čujem gdje sve ima te sluzi i ima li drugih zvučnih fenomena (koji bi možda mogli govoriti za astmu). Zanimalo bi me i da li dijete ima ekcem ili elemente ekcema na koži, te da li u neposrednoj obitelji ima alergija. Tek ako bih otkrio nešto nenormalno u tim nalazima poduzeo bih testiranje na najvažnije alergene: grinje, peludi trava, kravlje mlijeko, jaje.