Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


prehrana dvogodišnjaka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

JASMINKA

18.12.2002. 09:16

Poštovani!
Zanima me da li je prehrana mog dvogodišnjaka dostatna da bi se nazvala pravilnom prehranom. Uglavnom ima par vrsta jela koje voli i ponekad kroz cijeli dan pojede par žličica hrane. Meso uopće ne jede, voli juhice i pojede svu mrkvu, pije puno voćnih sokova, voli kiselu ciklu i krastavce, sir. Mislim da se naviknuo na usitnjenu hranu pa mu ne odgovaraju komadići mesa. Trudim se ne davati slatkiše, ali bake su tu ...
Da li da mu usitnjavam i dalje hranu pa da pojede na prevaru bar malo mesa ili će se stvoriti time još veća ovisnost? Da li da mu spremam samo hranu koju voli (jednolično) ili da ga uz ručak koji ne želi ostavim gladna(a i ovako malo jede)? Ponekad spremim tri - četiri vrste... Ne znam što bi... A možda će sve ipak doći s vremenom...?
Pozdrav iz Čakovca!
Hvala!
Jasminka

Dr. Darko Richter

18.12.2002. 19:01

Dao bih se okladiti da je kratko dojen i da mu dohrana nije uvedena na žličicu nakon otprilike 6 mj. života, kada dijete, nakon iskustva s isključivim okusom majčinog mlijeka, prihvaća mnoge nove okuse. Tada se razvija sklonost raznovrsnoj prehrani. Ako ne jede meso, postarajte se da jede jaja i kravlji sir, time je njegovo "vegetarijanstvo" neutralizirano. Ako sam slučajno u krivu glede moje "oklade" gore, sigurno je da neću biti u krivu ako vas upozorim da ne treba nikakve slatkiše niti između niti prije obroka, već eventualno samo u manjim količinama nakon normalnog obroka. Mislim da nisu u pitanju medicinski problemi, već tzv.bihevioralni (vezani s ponašanjem, navikama, neredovitošću i komforom).

JASMINKA

20.12.2002. 08:42

Gospodine Darko,
sva sreća da ne postoji internet kladionica liječnika i "pacijenata" jer bi u ovom slučaju debelo izgubili. happy
Naime, sinčić je bio na prsima do 17. mjeseca, a krutu hranu smo počeli uvoditi točno za pola godine od njegova rođenja - na žličicu. Dakle, nikada nije imao bočicu. Čak je i vodu, a kasnije sok pio preko žličice. A slatkiše ionako dobiva (ako baš "inzistira", onako kako ste i opisali, nakon obroka ,u manjim količinama - keksić ili neka mliječna šnita).
Dakle, prema vašem isto tako komfornom odgovoru, odgovor ste mi dali samo na zamjene mesnih obroka.
Pa, potrudit ćemo se iako mu ni jaja ni kravlji sir nisu baš jaka strana.
Možda ćete sada boljim uvidom u situaciju imati još kakav konkratniji odgovor za nas!
Hvala!
Jasminka

Dr. Darko Richter

20.12.2002. 22:52

Zbog čega uopće mislite da je pitanje nečijeg ukusa - medicinsko pitanje? Pročitajte svoje pitanje: kako pitanje, takav odgovor. Jedino što spada u pedijatriju (i nutriciologiju), to je onaj dio odgovora koji vam preporučuje zamjenu za mesni dio prehrane. Na kraju ispada da ne jede niti kravlji sir, niti jaja. Pitam se što onda jede, i nisam li ja, bez obzira na "izgubljenu okladu" ipak prilično točno procijenio da je problem prvenstveno u vama i/ili drugima u okolini koji utječu na njegovo ponašanje, u ovom slučaju prvenstveno u svezi s prehrambenim navikama. A vi biste htjeli da je problem u vašem sinu. Ako već postavljate pitanje, morate se navići da vam odgovor, ako očekujete objektivnost i iskrenost, neće uvijek odgovarati. No, ovo je sve samo moje mišljenje na temelju naše kratke elektroničke razmjene, pa ga ne morate uzeti za ozbiljno, ukoliko ste sigurni u svoju objektivnost. Lako se dogodi da se ljudi ne razumiju, u tome nema ništa tragičnoga. Moje stnovište na ovom Forumu jest da vaša pitanja doživljavam što osobnije i da vam dajem što konkretnije odgovore s potrebnim osobnim detaljima. U čemu bi inače bila razlika ovih odgovora i podataka koje možete za tili čas dobiti preko bilo koje tražilice (npr. Google) samo ako utipkate prave riječi. A tražilica često i ne razumije što pitate, ali vam ipak pronađe mnogo "oštrih i tupih" odgovora: poante je na mnogo, dok ovdje ipak dobivate osobni odgovor i bez obzira da li vam se sviđa na prvi pogled, on ipak ima tu kvalitetu osobnosti.

Dr.Darko Richter

21.12.2002. 11:11

Naknadno sam uočio da pije puno voćnih sokova. To definitivno smeta prihvaćanju druge hrane. Preporučio bih vam da pogledate stav Američkog društva za pedijatriju, na adresi: http://www.aap.org/policy/re0047.html
pod naslovom: "The Use and Misuse of Fruit Juice in Pediatrics".