Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Pitanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

19.12.2002. 00:03

Poštovani!
Naša beba ima 6 mj., a unazad 3 mjeseca se kontrolira kod neuropedijatra i fizijatra radi Distonog sindroma. Ima blaži opistotonus koji povremeno ide i u jače izvijanje. Inače nema nekog zaostatka u motoričkom razvoju, za svoju dob(što se navodi i u dosadašnjim nalazima). Nas muči pitanje do kada će se taj opistotonus javljati i može li ostaviti kakve posljedice? Rečeno nam je da djeca s tom dijagnozom idu na razvojnu gimnastiku obično dok ne počnu sjediti ili hodati. Naša beba je već počela sjediti praktički samostalno, a još uvijek postoji povremeno izvijanje. Da li to može jednostavno nestati samo od sebe i kako to obično bude u daljnjem razvoju djeteta?
Zahvaljujemo!

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

19.12.2002. 21:26

Cijenjena gospođo, pojmom (koji nije općenito prihvaćen) Distonički sindrom obično se označava blaže izražen poremećaj tonusa ili spontane motorike, uglavnom u ranoj dojenačkoj dobi. U našoj medicinskoj sredini obično se ta "dijagnoza" koristi u tzv. graničnim slučajevima, kada ni uz najbolje iskustvo nije moguće reći da li se radi o blažim odstupanjima u razvoju djeteta koja su još fiziološka ili je riječ o patologiji. Vrijeme obično daje odgovor na to pitanje, ali ga nije moguće precizirati, a nije ni dobro sve prepustiti vremenu. Stoga Vam savjetujem redovite kontrole kod neuropedijatra i postupke koje će Vam preporučiti.