Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Alergija ili...?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ja11

29.04.2019. 13:40

Poštovani doktore!
Sin mi ima 7 godina i do sada nije nista teze bolovao osim klasicnih djecjih viroza. S dolaskom lijepseg vremena primjetila sam da ga muci suhi kašalj,kao da mu nešto smeta u grlu. Znalo se to dešavati i u zimskim mjesecima nakon prelaska u hladno-toplo. Pedijatrici sam objasnila situaciju pa nam je prepisala rinolan koji je pio 4 dana i nakon kojeg je kasalj sazrio ali je u meduvremenu pio i antibiotik zbog upale grla. Tad je rekla da vise rinolan ne dajemo jer ne treba kad kasalj sazrije. Na moje pitanje da li ima potrebe za nekim alergo testiranjem rekla je ne,da ga nema smisla muciti.
No kasalj je i dalje tu. Svakodnevno. Dijete je blijede puti (ja sam takva),sa crvenkastim podocnjacima.Povremeno primjetim par flekica po tijelu koje nakon pola sata nestanu same od sebe. Nisu hrapave ni ispupcene. Prosle godine pocele su mu se pojavljivati petehije,tu i tamo koja,kks i ostale pretrage (dobila sam savjet tu sto napraviti) su sve uredne i povecali smo dozu c vitamina. I dalje se tu i tamo koja pojavi. Sada prije upisa u skolu testirali smo hemoglobin i urin i sve je u granicama normale.
Dijete takoder ima ogromne mandule zbog kojih smo prosle godine isli na kontrolu kod otorinca ali on je misljenja da je bolje nista ne dirati ako nema cestih angina.
(Prilicno hrce,dise na usta i primjecujem zuto/smede tragove na jastuku i plahti ujutro od sline).
Evo svasta sam sada tu napisala i ljubazno bi vas molila za misljenje. Da li s obzirom na sve ima potrebe za nekim alergoloskim testiranjem ili je moguce da je to uporno kasljuckanje povezano sa mandulama?
Htjela bi samo znati da li ima potrebe bilo sta poduzimati da znam odakle da krenem jer od savjeta nase pedijatrice nazalost nista.
Unaprijed hvala i isprike na poduzem postu!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.05.2019. 22:45

Prpeoručam da zatražite drugo mišljenje specijaliste ORL - prema svemu navedenom čini se da postoji značajno povećanje mandula što može biti uzrok kašlja. Obzirom na dugotrajnost smetnji neije na odmet konzultirati pulmologa-alergologa.

ja11

18.06.2019. 11:10

Prije svega hvala na odgovoru!
Bili smo kod otorinca,po njemu nije za operaciju. Dijagnoza je HAL i moramo mu ispirati nos 3 puta dnevno sa 10 ml fizioloske i tako do puberteta. Kaze da su sve tegobe od nosa.
Dijete je u posljednja 3 mj tri puta pilo antibiotik zbog streptokokne upale grla (jednom je raden bris koji je to potvrdio,ostala 2 puta nije ali su simptomi isti).
Na otorini su mi rekli da je njima alarm 5 angina u godinu dana. U vrticu nista sto se streptokoka tice,mi doma smo svi napravili bris i negativni smo.
Ono sto me najvise brine trenutno su njegove glavobolje. I to traje vec duze od mjesec dana. Ima dana kada se stalno zali. Zadnjih par dana ujutro kad se probudi kaze boli me glava i nakon nekog vremena kaze muka mi je u glavi. Ne vrti mu se,nego kaze da mu se slina skuplja u grlu ali ga ne tjera na povracanje. Kada mu kazem da legne i odmori,odbija i dalje normalno nastavlja sa igrom i ostalim aktivnostima.
Moram napomenuti da smo krenuli djecjem psihijatru jer su ga odjednom pocele mucit opsesivne misli i to u velikoj mjeri te je dr dijagnosticirao obuzeto prisilni poremecaj(ne zna se koji je okidac jer se nista posebno nije dogodilo u obitelji,vrticu...) te nam savjetovao kako postupiti u tom trenutku. Zadnjih tjedan dana misli su se drasticno smanjile ali je glavobolja tu i dalje prisutna i iskreno poprilicno me brine jer ne znam da li je sve to psiholoske prirode ili je nesto drugo u pitanju. U 9 mj je dogovorena timska obrada u gdje je i neurolog i eeg ali ne znam da li da do tada cekamo.
Treba mi Vase misljenje da li da ipak odemo privatno napraviti eeg da se iskljuce drugi uzroci.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.07.2019. 11:30

Iako je malo vjerojatno da je problem neurološke prirode ipak smatram da Vaša razmišljanja idu u ispravnom smjeru.Možda ne bi bilo loše obaviti pregled neuropedijatra i EEG (a po potrebi i magnet glave) te tom prigodom porazgovarati o potrebi da se isključi i PANDAS sindrom - nešto što može uzrokovati ovakve smetnje. Ne dokazuje se lako i savhetujem konzultirati iskusnog pedijatrijskog infektologa ili imunologa.