Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Vodene kozice uz upalu grla, potom niska temperatura


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

NaMama

17.06.2019. 09:30

Postovani,
Dijete od 8 god. je oboljelo od vodenih kozica. Prva 4 dana je imao povisenu temperaturu 38.5, te je pedijatar propisao pola paracetamol tablete od 500 mg, na 4-6-8 sati, ovisno o potrebama. 3. dan bolesti je dobio i antibiotik zinnat 250 mg, zbog upaljenog zdrijela uz velike bijele kozice na grlu. Teperatura je prestala 5. dan, kada je u podne dato pola paracetamol tablete, i potom vise nista. No, tu noc temperatura djeteta spada na 35°. Pregurali smo noc utopljavanjem, presvlacenjem i toplim cajem, a sljedeci dan temp je bila ugl oko 36.5°. No, stvar je u tome sto se od te noci, evo vec 3. noc, temperatura navecer spusti i na 35 pa varira do 35.5, a uz utpljavanjem se podigne i na 36.3. Zanima me zasto se ovo dogadja? Dakle, otprilike svakih 6 sati sam mu davala pola paracetamol tablete i nikakav drugi antipiretik, a znalo je proci i 8 sati izmedju paracetamola. Zasto mu temperatura pada? Preko dana je sve ok, dijete je veselo, apetit super... Ali, kada zaspe, temp. opada i on je na dodir hladan, te se preznojava. Trebam li se zabrinuti, i da li su potrebne neke dodatne pretrage?
Unaprijed se zahvaljujem na Vasem odgovoru!
S postovanjem,
Natasa

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.07.2019. 11:30

Najvjerojatnije je koža hladnija zbog znojenja, pokušajte izmjeriti temperaturu u uhu, ustima ili rektalno. Manje je vjerojatno da je uzrok poremećaj termoregulacije kao posljedica vodenih kozica. U tom slučaju bi dijete imalo i neke druge smetnje - slabiji tek, neraspoloženost, glavobolja ili slično.