Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Alergija na jaje i kravlje mlijeko


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Quincy

30.10.2022. 01:15

Postovani,
dijete staro 14 mj., još uvijek dojeno. Prva 4 mjeseca zivota imao je izražene grčeve i bolne vjetrove. S 3 mj.pojavila se krv u stolici i atopijski dermatitis, nakon cega mu se dijagnosticira alergija na proteine kravljeg mlijeka. Sa 6 mj radjeni testovi iz krvi: ukupni IgE i specificni na kravlje mlijeko ne pokazuju postojanje alergije. Na savjet pedijatra i dermatologa, ja iz svoje prehrane izbacujem mlijeko i jaja i nakon odredjenog vremena uvodim ih nazad. Reakcije kad bih ja konzumirala mlijecne proizvode nije bilo, dok se nakon jaja pojavljuju crveni flekovi po licu i trbuhu koji nakon dan-dva nestaju. U nekoliko navrata sam mu dala fermentirane mlijecne proizvode, reakcija je izostala. Sa 12 mj.ponovljen alergoloski test iz krvi. Ovaj put pokazuje da je IgE na kravlje mlijeko u jako niskom intervalu (0.156), dok je za jaje u niskom (0.635), s tim da sam mu mlijecne proizvode dala direktno a jaja sam konzumirala samo ja. Smatraju li se ove vrijednosti vrijednostima koje ukazuju na postojanje alergija i treba li na osnovu njih ukinuti te namirnice iz njegove prehrane ili mu ih mogu davati u odredjenim kolicinama (npr. jaje u biskvitima ili tjestenini)? Sto se tice drugih namirnica, na mandarine je reagirao manjim pelenskim osipom.
Hvala na odgovoru!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

07.11.2022. 16:50

Mlijeko i mliječne proizvode možete davati, jaja za sada ne, može jesti proizvode u kojima je dodano jaje no ako se javljaju osipi tada i njih privremeno obustavite.