Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Velika fontanela


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

SanjaM

03.05.2010. 18:51

Postovani,
Na redovnoj kontroli u cetvrtom mjesecu, mom sinu je doktorka utvrdila da je 'velika fontanela' 1cm i pitala me da li dajem D3 kapi. Na moj potvrdan odgovor rekla je da prestanem davati 'neko vrijeme'. Vec mjesec dana ne dajem D3 kapi i danas na prvom sajtu koji otvaram, jer me zanimalo sta je to uopste, nalazim u tekstu sa potpisom pedijatra da davanje vitamina D3 nema veze sa preranim zatvaranjem fontanele. Sad mi se, kao prvo pitanje predocilo, zasto je ljekar to rekao i jos vaznije, koji je ljekar u pravu? Ja cu navesti sajt, ukoliko sumnjate u ovo sto sam rekla, koji zbog ev. reklame ne mora biti objavljen. http://www.yumama.com/beba/0-3-meseca/437-Fontanela.html
Molila bih Vas i za podatak kada najranije smije da se zatvori fontanela, jer uspijevam naci samo podatak kada najkasnije moze. (ako uopste postoji od-do)Od nekih opstih podataka, navescu neke za koje je mozda vazno da znate u tumacenju ovog mog pitanja. Ukoliko ne, ne zamjerite i takodje ne objavljujte.
Muska bebea, rodjena sa 3700g, duzine 55cm. Sa 4 mjeseca 8300g, duzine 71 cm. Sada sa 5 ima preko 9kg. Inace, beba je iskljucivo na prsima od svog rodjenja. Velika fontanela na prvoj kontroli je bila 2x2 u prvom mjesecu. Obim glave na rodjenju 36cm. Beba se vec pokusava sama podici da sjedne ukoliko mi je u narucju pod nagibom od 45 step, lako se okrece na stomak. Nadam se da nisam dala suvisne i nepotrebne informacije.
Pitam Vas samo iz razloga sto zelim da znam da li ili ne treba da dajem dalje D3 kapi?

Darko Richter, dr. med.

03.05.2010. 19:55

Velika fontanela zatvara se izneđu 12 i 18 mj., a davanje vitamina D s time nema veze.

kosili

17.07.2010. 05:05

Poštovani,
Mojoj dvadesetomjesečnoj bebi velika fontanela još nije zatvorena,1 cm.Bile smo kod pedijatrice i radile nalaz Ca i P,koji je u granicama normale.Redovno je trošila D3 kapi i boravimo na suncu svakodnevno.Djevojčica je na vrijeme prosjedjela i prohodala i inače je zdrava beba.Zabrinuta sam zbog tog kašnjenja zatvaranja fontanele,pa bih molila Vaš savjet.

Darko Richter, dr. med.

17.07.2010. 16:05

Ako je dijete zdravo, čega se, konkretno, bojite? Formulirajte pitanje.
Ja vam ne mogu reći puno loših stvari za jedno zdravo dijete.
Uvijek ponavljam, besplatni ili socijalizirani zdravstveni sustav je ubojica zdravog razuma.

Mama0107

02.11.2022. 18:40

Poštovanje,
Imam bebu staru 3,5 mjeseca. Rođena sa 3200kg trenutno ima 6700kg, obim glave na rođenju je bio 34cm a sada je 39, velika frontanela je 0,5x0,5 doktorica kaže da joj je frontanela premala za njen uzrast. Beba je aktivna, guči, prati lijepo, reaguje na zvukove, sama se okrece sa leđa na stomak, sve super samo nas brine ta veličina frontanele. Ako mi mozete objasniti koje su posljedice toga ako ih ima. Dajem joj redovno d3 kapi

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

07.11.2022. 16:50

Najvažnije je od svega da opseg glavice nastavi uredno rasti i da se glavica ne deformira. Katkada se fontanela brzo zatvori no glavica nastavlja normalno rasti sto je najpouzdaniji znak da nije došlo do prijevremenog sraštavanja kosti glave. U tom slučaju se kosti razdvajaju operativnim zahvatom i sve prolazi bez problema. Vitamin D nastavite davati u preporučenoj dozi.