Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


alergija na mlijeko


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tea

19.02.2003. 11:33

Cijenjeni, moj sin star 17 mjeseci ima alergiju na kravlje mlijeko. S 10 mjeseci kad sam ga prestala dojiti otkrili smo da ima dosta burnu reakciju na adaptirano kravlje mlijeko, zacrvenilo mu se lice i stvorila mala utikarija na vratu, ispod brade. Od tada pije sojino mlijeko. Zanima me da li mu mogu ponuditi recimo kozje milijeko i da li mu mogu dati sir ili jogurt ili neku sličnu namirnicu na bazi kravljeg mlijeka.

Dr. Darko Richter

19.02.2003. 20:49

Kozje mu možete dati, iako i na nj, kao i na sojino, može s vremenom nastati alergija. Da li je u međuvremenu razvio toleranciju, to se može ispitati jedino na djelu, ali mu treba ponuditi što manje alergenični derivat mlijeka. Obično se počne s maslacem. U jogurtu se nalaze svi proteini kravljeg mlijeka i više-manje punom sastavu, pa ne bi bio baš idealan za ovakav pokus. Inače, dobro bi bilo učiniti kožni (prick) test na kravlje mlijeko, i utvrditi prije nuđenja hrane, da li je alergija još prisutna.