Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


duda varalica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zoran

17.02.2003. 23:21

Imamo curicu od 3 tjedna koja lijepo napreduje. Dudu varalicu imamo u 'pricuvi' za slucaj neke eventulne krize. Unazad par dana mala predvecer zeli dugo biti na maminim prsima (i preko sat vremena), cini nam se kao da je u to doba nervoznija, a da se ne radi o gladi jer inace cica krace. Da li ju je bolje ostaviti na maminim prsima ili joj ponuditi dudu varalicu? Koje su bolje: one silikonske ili od gume?
Puno hvala!

Dr. Darko Richter

19.02.2003. 08:37

Bolje su silikonske, jer, teoretski, one od gume sadrže lateks na koji je više moguća alergijska preosjetljivost. Inače, ne vidim razloga da joj u ovoj situaciji nudite dudu. Što znači "želi dugo biti na maminim prsima"? Da li se samo privija, ili možda želi jesti? U dobi do 3 tjedna dojenje još ne mora biti potpuno uhodano. Koliko je dobila u odnosu na porođajnu težinu? Po obroiu bi morala pojesti oko 80-lOO ml,vagnite je na tašte i nakon obroka. Žena neka pije dosta tekućine i neka normalno jede. Dijete svoj obrok pojede obično za 15 minuta, duže od toga uglavnom je ne treba držati na prsima niti joj na taj način stvarati naviku. Dok je budna nakon obroka može se malo nositi, i malo s njom komunicirati, no ubrzo treba zaspati i tada neka bude u svom krevetu. To da dijete "želi" biti na prsima preko sat vremena, najčešće je zapravo želja majke, a na taj način se u djeteta može razviti navika koje vam kasnije postane problem.