Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Alergijska kijavica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Maja

20.05.2005. 22:26

Dete ima 2,5 god.Cesto je imala laringitis,zacepljenost nosa,kasljanje.Doktorka je rekla da ima alergijsku kijavicu i prepisala nam terapiju sa sirupima.Da ne bi preslo u astmu mora da se potpuno izleci i garantuje nam posle ove terapije da ce joj biti bolje i da bi trebalo da se uradi alergijski test.
Sta vi mislite? Da li moze da se potpuno izleci alergijska kijavica?
Da li je mala za alergo test i koliko je neophodan da se uradi.

Dr. Darko Richter

21.05.2005. 11:06

Najprije ide alergološka obrada, zatim možemo govoriti o alergijskom rinitisu / rinokonjunktivitisu. Dakle, prekinuti sve sirupe, pričekati barem 2 tjedna, zatim učiniti PRICK test (kožni alergološki test). Ako je pozitivan, to bi moglo značiti da su joj simptomi od alergije, dakle, da ima alergijski rinitis. Liječi se i sirupima i sprejevima za nos, ali i imunoterapijom, tj. hiposenzibilizacijom (ovo negdje od navršenih 5 godina života). IZliječiti se ne može, ali se spontano može smiriti, više il manje, uglavnom fluktura cijeli život. Astmu ne možete spriječiti, ali možete umanjiti rizik ukoliko u djeteta s pozitivnim alergološkim testom na neki aerolaergen, kontinuirano liječiti antihistaminikom, oibčno se daje cetirizin (Zyrtec ili Letizen, svaki dan kroz nekoliko godina, 0,25 mg/kg, dvaput dnevno). Međutim, po vašem opisu, uopće mi ovo ne izgleda kao alergijski rinitis, već kao obična prehlada, i tako nekoliko puta.