Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Laringitis - pitanje za dr. Richtera


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mima

19.05.2005. 13:46

Poštovani doktore Richter,

Moja djevojčica, stara 10 mjeseci a rođena 2 mjeseca ranije, je prije nekoliko dana po noći dobila jak napad suhog kašlja uz promuklost i otežano disanje. Otišli smo na Hitnu gdje je dijagnosticiran subglotični laringitis i dijete je primilo injekciju Solu Medrola i inhalaciju Micronephrina; ista terapija ponovljena je i slijedećeg dana.

Inače, zimus je preboljela i bronhiolitis i bila hospitalizirana.

Djetetova liječnica nas je upozorila da možemo očekivati ponavljanje laringitisa kod svake infekcije, pa bi me zanimalo mogu li sama napraviti nešto preventivno ili kad se napad kašlja već dogodi? Vidjela sam da Vi preporučujete PULMICORT RESPULES ali ne znam smiju li se koristiti za dijete mlađe od godinu dana? Ima li koristi od inhalacije samo fiziološkom otopinom? Liječnici sa kojima smo bili u kontaktu nisu nam preporučili nikakvu preventivu, a naša liječnica rekla nam je da u slučaju 'napada' djetetu damo Fenistil kapi i stavimo ga u jako zaparenu kupaonicu.

Na što treba obratiti pažnju kod kupnje inhalatora? U firmi kod koje sam se raspitivala za inhalatore rekli su mi da pitam liječnika koje veličine trebaju biti čestice koje inhalator raspršuje za dijete od 10 mjeseci.
(Možda možete preporučiti i inhalator nekog određenog proizvođača)

Dr. Darko Richter

19.05.2005. 23:35

Čestice koje generira inhalator moraju biti od 3-5 mikrona (tzv. maseni medijani dijametar čestice). To, da nema preventive infekta jest točno, ali netočno je da se, kada gornji dišni infekt starta, ne može učiniti ništa da ne bi došlo do laringitisa. Dakle, čim počne curiti nos, a vi ćete kao majka osjetiti i to da se djetetu malo promijeni glas, treba ODMAH dati PULMICORT RESPULu, u jačini od 0,5 ili 1 ili 2 mg/2 ml putem inhalatora, i to će prevenirati sam laringitis, imat ćete mirnu noć i vi, i dežurni liječnik. Samo, PULMICORT RESPULES nisu u nas registrirane, pa se nabavljaju na privatni recept na ime pojedinog pacijenta preko apoteka ili marketinga za lijekove. Inače, nisu osobito skupe, jedna kutija s 5 respula, a što bi vam trebalo dostajati za barem godinu dana, ne košta više od 200 kuna. PULMICORT je inhalacijski kortikosteroid koji je registriran (tamo gdje je registriran) već od novorođenačke dobi, ili dobi od 6 mj. (kako gdje). Ovo vam ne pričam napamet, upravo sam to još jednom provjerio na site-u proizvođača (Astra-Zeneca):
"Pulmicort Respules is indicated in children 6 months and older requiring maintenance treatment with an inhaled corticosteroid but unable to use Turbuhaler or a pMDI with spacer (1,2). Although not approved Pulmicort Respules has been documented for the treatment of acute exacerbations of asthma.
In addition, in many countries Pulmicort Respules is also indicated for treatment of croup (3)."
Sada vidite koliko si ljudi dozvoljavaju lupetati, samo da bi, bez truda, ispali pametni i nametnuli se. A među njima ima i puno onih s doktoratima i profesurama. Razni političari te ti i takvi "znanstvenici", udruženi s onima koji se za njima šlepaju, najviše se boje Europe, jer, ako ikada zažive europske norme u Hrvatskoj, oni na svojim položajima ne mogu ostati NITI SEKUNDE. Oni su potajno najvažniji jataci generala Gotovine, iako u javnosti isključivo zastupaju da on treba otići u Hag. Koliko god mi Carla de Ponte nije simpatična, toliko mi je jasno da ono čime nas udara ima svoje osnove ovdje, među nama. A od običnog laringitisa do visoke politike samo je jedan korak, u zemlji kao što je naša. Kada to ne više ne bude, bit ćemo u Europi.

Mima

20.05.2005. 14:33

Najljepša Vam hvala na odgovoru. Ovo za starost od 12 mjeseci pitala sam jer sam u Google pretraživač upisala PULMICORT RESPULES i našla stranicu www.pulmicortrespules.com na kojoj sam pročitala " PULMICORT RESPULES is a preventive type medicine for children 12 months to 8 years of age with asthma.". Tako da sam pretpostavila da nam ovaj lijek nije preporučen upravo radi starosti djeteta.