Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26344

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


asfiksija i posljedice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mrvač

17.07.2010. 22:35

Poštovanje!
Zabrinuta sam zbog sina pa tražim drugo mišljenje i pojašnjenje nalaza EEG-a napravljenog prije tjedan dana (pošto nam je neuropedijatrica na godišnjem)
Sin ima trenutno 9 mjeseci i tjedan dana i neurorizično je dijete. Podaci kod rođenja i dijagnoza:
-Neonatum GD 40 tj, PT 3430gr, PD 49 cm, OG 34 cm, Apgar 5,7,10
-Asphyxio- acydosis,reanimatio
-Infectio perinatalis
-Hyperbilirubinaemia
-Kephalhaetoma
-Cystis plexus choroidei
Na zadnjoj kontroli kod neuropedijatra primjećen je nedovoljan rast glave (opseg=42 cm),a također i na predhodnoj kontroli sa 6 mj. starosti OG je bio 0.5 cm ispod 3 percentila ( 40,5 cm). Također je primjećeno da govorno možda nije u skladu sa dobi,ne izgovara još slogove samo samoglasnike ( motorički je u redu,sam se ustaje na noge,počeo je puzati,zna pljeskati,udara igračku o igračku,ali ništa ne pokazuje niti ne maše pa-pa,često je i razdražljiv) .Zbog toga smo prošli tjedan obavili EEG glave u spavanju i vađenje krvi za metaboličke bolesti i TORCH (čekamo nalaze).

Inače,porod je bio prirodan,vaginalan,bez epiziotomije,ali dan mi je analgetik koji me dosta ošamutio i djelovao intenzivno 2 sata koja sam provela gotovo spavajuči na stolu za porođaj.Nakon porođaja dijete nije zaplakalo,reanimirano i prodisavano od strane dežurnog ginekologa 1-2 minute (tako piše u povijesti bolesti,međutim porod su nadgledale dvije primalje,i od poroda djeteta do dolaska dežurnog liječnika je prošlo vremenski sigurno 5 minuta),nakon toga smješten u JIL. (prva dva dana davan kisik po potrebi na maskicu,CRP unutar vrijednosti te eleltroliti,ABS:acidoza koja se korigira,UZV mozga,pojava novorođenačke žutice).
Nakon otpusta iz bolnice,na prvoj kontroli je bilo sve b.o. a na prvoj kontroli UZV mozga još uvijek vidljiva manja okruglasta anehogena tvorba-cista pleksusa.
Kod kontrola neuropedijatrice sve uglavnom u redu,normalan motorički i fizički razvoj prvih mjeseci,jedino od 3-6 mj.malo slabije dobiva na težini pa s dojenja prelazimo na HIPP. Pedijatrica se ne zabrinjava oko težine,i govori da je u granicama i malo gracilniji.
Pa da se sad vratimo na ovaj EEG nalaz,koji je očitan neki dan a pretraga obavljena zbog zabrinutosti neuropedijatrice zbog manjeg opsega glave i slabijeg govornog izražavanja.
Iz nalaza:
-Snimano u spavanju na digitalnom EEg aparatu NicoletOne s elektrodama postavljenim po 10-20 internacionalnom sustavu.
Preko svih odvoda registrira se theta-delta ritam srednje i više voltaže u koji se interpoliraju pojedinačne alfa aktivnosti.
Registriram fiziološke grafoelemente spavanja koji su slabije izraženi,K komplekse i vretena spavanja. Tijekom snimanja ne nalazim jasnih asimetrija niti specifičnih patoloških grafoelemenata.
Nalaz ukazuje na blagu iregularnost cerebralne aktivnosti,slabije je organizirana(maturirana) od očekivane dobi.
Bez specifičnih patoloških grafoelemenata.

Dakle,molim bar okvirno objašnjenje nalaza i mišljenje da li po vašem (iz iskustva i drugih primjera,te ove njegove povijesti bolesti) se tu radi možda o nekakvim znakovima mentalne retardacije (što me brine jer mi je doktorica to spomenula prije nego je rađen EEG) i da li se poteškoće u razvoju uopće mogu otkriti tako rano (ili tek sa 4-5 godina) i nekako ublažiti s vježbama i poticanjem da dijete ipak odraste u mentalnu razinu normalno inteligentne dijece. Ili je takvo stanje ireverzibilno s obzirom na traumatični porođaj i koliko dugo je bio bez kisika i možda neke druge utjecaje (nedovoljan prirast na težini)?
Te da li ako se radi o mentalnoj retardaciji,je moguće odrediti uzrok tog stanja?

Nadam se da nisam nešto zaboravila navesti i da mi možete pomoći,pošto se trenutno ne mogu nikome obratiti dok se ne vidimo s neuropedijatricom.
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

18.07.2010. 15:45

Najprije, na EEG-u se ne može ustanoviti apsolutno nikakva mentalna retardacija. To nije metoda za to. Mentalna retardacija, kao dio određenih epileptičkih sindroma, ja sama po sebi jasna, kada se na EEG-u detektira priroda tih epilepsija, ali ovdje je EEG praktički uredan, pogotovo nema tragova epileptičkih izbijanja.
Drugo, theta valovi su u dojenčeta normala, da je drugačije, bilo bi nenormalno (a ima delta, alfa i beta i gama valova). Pojavljuju se i alfa valovi, i to je konačna normala do koje dolazi EEG s rastom i razvojem. UZ je uredan - onako kako je očitan.
Ni u kakvo gledanje u kristalnu kuglu ja se ne upuštam. Imamo na pretek situacija u kojima je sve jasno, dijete nema šanse za preživjeti, ili ostati normalnim, i, kada to kažete roditeljima, još uvijek ima jedan broj koji odmah pomisle da se doktoru ne da brinuti za dijete ili da kamči neku nelegalnu nagradu. I kada se stvar po predviđanju loše završi, onda kažu da je to zbog toga što su doktori dignuli ruke. Bilo je i kazneni prijava ! A drugi, poput vas, dobiju analgetik u porodu, (vjerojatno na svoj zahtjev), porod se uspori, ispadne malo niži APGAR, i onda se traži da se do zadnjeg zareza sve predvidi, čak i koliko će dijete imati iz matematike u 3. razredu osnovne škole.
Ja stalno ponavljam da takva medicina, s takvim pacijentima ne može daleko, i neće. Stvar je, ponovno, u neiskorjenjivom uvjerenju da se ima pravo na sve, ama baš sve, i tako onda dolazi do ovakvih ekstremnih reakcija na veće i manje, ili velike i male zdravstvene probleme. Ja znam rješenje, ali, previše bih se ponavljao, no bojim se, s krizom koja ne jenjava, doći će i do tog rješenja, samo, opet se bojim, na puno manje kontrolirani način, nego da se tome pristupilo postupno prije 20 godina.

mrvač

18.07.2010. 21:35

Hvala na odgovoru.
Svijesna sam da se ništa ne može predvidjeti jer je pristup u medicini uglavnom individualan i svaki organizam je različit. I sama sam zdravstveni djelatnik pa od tuda moja možda malo veća kritičnost i opreznost,usporedno s time jer mi je ovo prvo dijete. Mislim da moja reakcija nije nimalo ekstremna,inače sam vrlo flegmatična i realna osoba,smatram samo da nekad liječnici daju premalo informacija.
Nije mi jasno što ste točno mislili u ovom zadnjem dijelu u vezi rješenja.
U svakom slučaju,vidjet ćemo ostale nalaze i dalje puno raditi i družiti se sa našim sinom,pa što bude-bude.
Pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

18.07.2010. 23:55

Ovo u zadnjem odlomku jest moje obično teoretiziranje o problematičnosti zdravstvene zaštite za sve i u punom opsegu.
Taj sistem ne može opstati, i sasvim je izvjesno da će propasti. A tada, kada se ljudima u džepove vrati barem dio doprinosa, i kada propadne jedan dio sadašnjih zdravstvenih ustanova te pacijenti krenu u potragu za zdravstvenom uslugom za vlastiti novac, sada u vlastitom novčaniku, bezbroj deplasiranih pitanja isti će čas otpasti. Jednostavno, jer, kada moraš platiti, brže ti proradi mozak i shvatiš da je pitanje glupo, a može te koštati.

zeljanau

17.05.2012. 20:15

Postovani, rodila sam prije tri i pol mjeseca, djecaka. trudnoca je prenesena dva tjedna. rodila sam prirodnim putem. dg/ u otpusnom pismu: blaga i umjerena porodajna asfiksija, neonatalna aspiracija mekonija, intraventrikularno (netraumatsko) krvarenje u fetu. RM 3480 RD 52 apgar 6/7. UZV mozga: lagana asimetrija laterarnih komora, komore uze, hiperehogenih rubova. plekusi obostrano voluminozniji, desno neravnog ruba, blago inhomogene strukture. obostrano periventrikularno frontalno ehogenija PVBT. st.post IVH I. neuropedijatar kaze da nebi trebalo biti vecih problema, pratimo ga, kontroliramo, krenuli smo na neurorazvojnu terapiju, jer je malo hipertonican. inace se dobro ponasa, neuroloski status je uredan. primjetila sam osim toga da malo slini i plazi jezik vani, neuroped. je rekla da joj se cini da mu je jezik malo veci, uputila nas je geneticaru, i da napravimo krvnu sliku, urin, hormone stitnjace. to je sve uredno. T3 i T4 su malo poviseni, ped. je rekla da je to normalno kod beba.kod geneticara nismo bili, tek u 6.mj. radili smo i EEG, ali nije bilo neuroped. da ocita nalaz. pa eto, zanima me jos jedno misljenje, ima li razloga za brigu? unaprijed hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.05.2012. 14:25

Ništa od navedenog ne ukazuje na postojanje bolesti, sve što činite su mjere predostrožnosti i pojačanog nadzora. Nema razloga za strah, niti bi on bio dobar za razvoj djeteta.