Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Asimterija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mirela2011

25.01.2023. 23:35

Postovani, beba 2 i po meseca ima asimetriju i hipotonus, desna strana tela je slabija od leve te glavicu vise okrece ka desnoj strani, danas sam primetila da beba sa leve strane iznad uha ima vecu neravninu nego sa desne strane, da li to ide u prilog asimetriji obzirom da vise lezi na desnoj strani pa je sama desna strana vise poravnata od leve ili moze biti pak nesto drugo?
Srdacan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.01.2023. 18:05

Da, asimetrija glavice je najčešće uzrokovana kada dijete većinom glavicu u ležanju drži okrenutom na jednu stranu.

Mirela2011

27.01.2023. 19:40

Hvala na odgovoru. Recite mi samo da li ova nervanina iz uha ima veze isto sa tim ili moze biti nesto drugo?
Pozdrav

Mirela2011

30.01.2023. 17:00

Postovani, da li mozete da mi kazete Vase misljenje o ovom izvestaju fizijatra.
Fiksira i prati kratko i neubedljivo, glava okrenuta ka desnom ramenu, laka asimetrija lica, glava pri trakciji lako zabacena, u pronatornom polozaji ruke izvlaci, misicni tonus promenljiv, desno nizi, stopala u neutralnoj poziciji
Rec je o bebi od dva i po meseca, uplasena sam jer kao dijagnoza stoji Z039 Posmatranje zbog sumnje na bolesti ili stanja, neoznaceno
Niko mi nista nije rekao da postoji sumnja na bilo kakvu bolest, beba je rodjena u 38+4 sa 3020g 48cm ocena 8, nije odmah zaplakala, ali jeste odmah nakon izvlacenja "vode" iz nosa onom pumpicom, neonatolozi su je opisali kao "nezniju bebu", kod fizijatra smo krenuli zbog varus stopala odmah po rodjenju, kasnije je utvrdjen hipotonus tj kako kazu promenljiv.
Da li smatrate da je ovo za bebu od dva i po meseca u redu ili zaista postoji sumnja na ne daj Boze bolest?
Srdacan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.02.2023. 22:45

Promjena iza uha je samo zbog poožaja glavice pri ležanju. U nalazu fizijatra nema jasnih znakova bolesti - sve može biti u granicama normale za dob no potrebno je praćenje i preventivno sprovođenje razvojne gimnastike.

Mirela2011

07.02.2023. 00:05

Postovani, beba je pocela dosta bolje da drzi glavicu dok je na stomacicu, izdrzi i po 5min malo vise naginje na tu desnu stranu, ali ispravljamo je i vezbamo, takodje pocela je i malo svesnije da hvata predmete ne bas skroz svesno, ali recimo senzornu knjigu joj prinesemo ruci, uhvati je i stavlja je u usta, primecujem i da kada je pokrivena vuce cebe i takodje stavlja u usta, fiksira i skroz dobro prati, jedino sto joj se glavica jos malo klima tj nestabilnija je kada je nosimo, takodje kada je nosimo ledjika okrenutu od nas povlaci nogice i izvija se kao da hoce da sedne(to me malo zabrinjava)...da li je to u redu za puna 3 meseca ili se pak ocekuje vise od toga?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.02.2023. 22:35

Sve navedeno je u granicama normale i ne ukazuje na bolest.