Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ast


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

august

14.02.2003. 18:23

Mom je sinu već više od godine dana povišen AST nakon streptokokne infekcije grla. Neko je vrijeme bio u opadanju (580) no sada mu je ponovno povišen (1070) nakon infekcije mikozom i nakon toga neke viroze. Bris grla i nosa su čisti, nalaz krvi uredan. Sada pije silapen 1000. Što dalje i koji može biti uzrok svemu ovome?

Dr. Darko Richter

16.02.2003. 10:16

Uzrok svemu tome je infekcija streptokokom, a AST ne pada tako brzo. U međuvremenu se mogao i reinficirati, danas su streptokokne angine relativno blage, ali ostave isti trag u titru AST kao i one žestoke. Ako su obrisci grla i nosa bakteriološki čisti, ne treba ništa poduzimati i ne treba liječiti papir. Inače, sama pretraga AST vrlo je varijabilna, i nije isključeno niti to da vam iz istog uzorka krvi, analiziranog u dva različita dana, nalazi međusobno dosta odudaraju. Jedino što se vidi iz rezultata koje sada imate, jest to da je dijete imalo streptokoka, no o stvarnom padu ili porastu titra teško je zaključivati, baš zbog nepouzdnosti metode.