Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

luci

18.02.2003. 08:24

Poštovanje,

Moj sin ima 5 i pol godina. Prije od prilike dvije godine dobio je urtikariju nakon što je pojeo hrenovku (tako je konstatirala pedijatrica) i nakon što je popio Claritine to se u potpunosti povuklo. Prošli tjedan sam kod njega primjetila sitni osip, kao kod uboda komarca što se popodne pretvorilo u male flekice. Shvatila sam da je opet riječ o urtikariji, dala mu Dimidril. Osip se povukao. Sutradan smo bili na dijeti, prekosutra normalno jeli, a osip se treći dan opet pojavio ( tu i tamo koja urtikica).
Napominjem da nije jeo ništa što bi bilo sumnjivo ili što već nije jeo.
Zanima me da li treba biti na dijeti, kako bi ona izgledala i koliko dugo trajala? Da li mu i kod slabog osipa trebam dati Dimidril? Što raditi ako bi se to ponavljalo?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Luci

Dr. Darko Richter

18.02.2003. 20:34

Pokazalo se da roditelji uglavnom slabo pogađaju od čega dijete dobije urtikariju. Ovdje je očito za sada samo to da vaš sin ima akutnu recidivnu urtikariju, a na što, trebalo bi istražiti. Ne vjerujem da je u pitanju hrenovka kao meso, više je vjerojatno da je u pitanju hrenovka kao namirnica puna konzervansa. Po tome onda može dobivati urtikariju i na Fantu i druga obojena pića, sve namirnice iz staklenki, konzervi i tetrapaka (jedina je iznimka mlijeko u tetrapaku -ono je pasterizirano i ne treba mu konzervans), čajeve iz vrećice, pa čak i posve prirodne namirnce, poput čistog kukuruza, u kojima ima dosta salicilata (jedan od najvažnijihkonzervansa). Pitanje se ne može riješiti telefonom niti na chat forumu, možete mi se javiti u Alergološku ambulantu Specijalne bolnice za dišne bolesti djece, Srebrnjak 100, Zagreb, tel. 2430-783, pon. i ut. 8-14 h, i čet. 14-20 h. Prethodno, radi potrebnog kožnog testiranja, neka vam sin ne uzima niti Dimidril, niti Claritine barem 2-3 tjedna.