Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


B12 - snizeni


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zp

03.05.2012. 16:50

Poštovani,

kcer ce mi navrsit 2 mj za 10 dana, s mj dana je hospitalizirana zbog sumnje na apneju jer sam primjetila da zastajkuje u disanju, nakon svih pretraga otkrili su da ima hiperbilirubinemiju ( bilirubin 80 ) sto povezuju s dojenjem, tj laktacijska zutica + povisena razina amonijaka u krvi koju povezujju s bilirubinom ( kazem povezuju jer je obrada jos u tijeku, cekamo nalaze ) te da joj nedostaje vitamin b12 ( cija je vrijednost 100 ), pa mene zapravo zanima ( samo za informaciju od nekog profesionalnog dok ne dobijemo nalaze i cekamo pregled hematologa ) nesto o tome, citam svasta po internetu al me zanima nesto konkretno, tj sto je to, zasto je snizeno ( koji su moguci razlozi ), kako se to lijeci i dal je stvarno opasno kao sto sam ja shvatila iz svega toga sto sam procitala ?????? molim vas da mi napisete ako znate cim vise o tome s vaseg gledista, znam da bez nalaza pred sobom nemozete reci puno, ali u globalu me zanima vase misljenje?

puno vam hvala unaprijed ..

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.05.2012. 01:25

Snižene vrijednosti B12 mogu biti dio neke od metaboličkih bolesti i čini se da kolege idu tim putem u sprovedbi dijagnostike. Sam nalaz sniženog B12 nije specifičan niti siguran znak ali može biti indikator postojanja navedenih bolesti. Ovisno o rezultatima planira se i liječenje (to može biti npr izbjegavanje određenih vrsta namirnica ili uvođenje dijetetskih preparata). Nažalost, ne mogu više napisati, relevantne informacije ćete dobiti kod kolega koji vode dijagnostiku i liječenje.

zp

14.05.2012. 11:10

Hvala Vam na odg, evo u meduvremenu smo obavili pregled kod gastroenterologa u vezi zutice, bilirubin je pao na 36, moje mlijeko je u redu ( masne kiseline +1 ) tako da je u pitanju laktacijska zutica i najvjerojatnije GILBERTOV sindrom, sto dr kaze da nije opasno, tj da je cak i dobro za nju, napreduje odlicno, jucer je navrsila 2 mj i dobila oko 2300 i 11 cm .. al isto tako smo ponavljali amonijak, cije su vrijednosti jos uvijek povisene ( 75, a ref.interval je od 20 - 50 ) al nije strasno i uzorak je lagano ikterican zbog transporta krvi, tako da cemo ga ponavljati na licu mjesta u klaicevoj pa da vidimo jos jednom, a pregled hematologa imamo nazalost tek u 7 mj sto me cudi , bas zbog tog amonijaka i b12, al doktori nas uvjeravaju da nije nis opasno i da nema zurbe, pa onda valjda nema .. a nasa nas je pedijatrica odma cim smo dobili nalaz amonijaka odma uputila na hitnu gdje su nas vratili doma i rekli da nemamo razloga za brigu .. nadam se da je tako !?

a sad imam pitanje, moze li povisena vrijednost amonijaka biti povezana s tim disanjem ( zastajkivanjem i otezanim disanjem ) i s krvarenjem na mozgu ( naime pronadeno je da je imala netraumatsko krvarenje na mozgu drugog stupnja, kao fetus ili novorodence, kazem imala jer tog vise nije bilo kad su joj s mj dana radili uzv , povuklo se i nije opasno kazu) . a uzv mozga imamo s tri mj starosti ponovo, trebaju li nam friski nalazi amonijaka za taj uzv pregled ???

hvala na sstrpljenju ..postovanje

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.05.2012. 14:25

Nalaz amonijaka i ultrazvučni nalaz mozga nisu povezani. Razina amonijaka i disanje mogu biti u vezi. Jako je dobro da dijete lijepo napreduje.