Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6625 | Broj poruka: 26384

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


escherichia coli


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

anna77

21.10.2011. 01:10

Postovani,
Obracam Vam se sa zeljom da cujem Vase misljenje. Naime, devojcica uzrasta 4 godine imala infekciju urinarnih puteva gde je urinokulturom potvrdjena escherichia coli. Dobila je terapiju Panklav sirup 7 dana. Posle 4 dana od poslednje terapije ponovljen nalaz urinokulture gde je potvrdjeno postojanje escherichia coli 10000/ml ispitanog urina. Pedijatar je misljenja da ne treba nastaviti lecenje antibioticima!!! S obzirom da sam i sama zdravstveni radnik, znajuci da je escherichia coli jako uporna bakterija, sklona recidivima, ne bih se potpuno slozila s ovim misljenjem! ZatoVas molim za savet.
Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.11.2011. 12:15

Isprika zbog kašnjenja s odgovorom do koje dolazi zbog promjena u organizaciji rada foruma i mojeg uključivanja.

Preporučujem češće kontrole urina (urin i urinokultura). Ako nalaz bude konstantan (nema upalnih stanica u urinu a E. coli bude prisutna u značajnom broju) bilo bi dobro provesti terapiju po antibiogramu i dogovoriti daljnju dijagnostiku urotrakta (barem ultrazvučni pregled a bio bi dobro napraviti i mikcijsku cistoureterografiju).

martina2504

15.05.2012. 18:15

Postovani,
zanima me vase misljenje u vezi nase situacije. Imam djecaka od 21mj. Od rodenja ima problema sa bubrezima i escherichiu. U trudnoci mi je doktor na Uzv vidio da dijete ima ciste na bubrezima. Nakon poroda smo isli kontrolirati dijete jer su sumnjali na refluks,no na srecu refluksa nema. Od onda svaka 2 do 3 mjeseca kontroliramo urin i radimo nalaz urino kulture. Popio je vec jako puno antibiotika,i ne nestane escherichia svaki put nakon antibiotika. Od kolegiće sam cula za neke kapi tj.sirup od brusnice pa neznam dali je pametno davat mu to. Mozda ipak bolje od antibiotika. Par mjeseci je bili dobro,i prije Uskrsa je opet dobio temperaturu,i od onda je popio dva sirupa,i kad je popio opet se vratila temperatura. Prosli tjedan smo radili urinokulturu i jucer je stigo nalaz,opet escherichia.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.05.2012. 14:25

Brusnica je koristan dodatak ali ne može zamijeniti antibiotik. Pitanje je da li je povišena temperatura bila uzrokovana upalom mokraćnih kanala (nalaz Escherichiae u urinu ne mora biti uzrokom temperature, pogotovo ako u urinu nema upalnih stanica. Ne savjetujem samoinicijativno ukidanje antibiotske terapije jer je puno veća šteta za bubrege ako bukne jaka upala negoli što može biti zbog uzimanja antibiotika.