Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


B/0


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

katarina

30.09.2002. 20:39

Postovani!
Mama sam troje djece, a želja nam je imati još i veću obitelj. Prilikom svakog od naša tri poroda imali smo problem jake novorođenačke žutice uzrokovane B/0 imunizacijom. Najjacu zuticu imalo je prvo dijete, a najslabije izrazenu srednje dijete. Ni u jednom slucaju na srecu nije bila potrebna "promjena krvi", ali su sve tri bebe bile na dužoj fototerapiji i infuziji.
Zanima me kakav je rizik da ce se kod iduceg poroda ponoviti ista situacija, kakve pretrage bih eventualno trebala
uciniti prije nego sto do trudnoce dodje i mogu li ikako utjecati na
pojavu i jacinu novorodjenacke zutice...? Unaprijed Vam hvala!

Dr. Darko Richter

02.10.2002. 22:39

Pretpostavljam da vi imate krvnu grupu "0", a djeca, barem prvo i treće, imali su krvnu grupu "B". Ako vi, s krvnom grupom "0" imate protutijela (tzv. izohemaglutinine) koji mogu prijeći posteljicu (klasa IgG), tada sve ovisi o krvnoj grupi čeda: ako je ona "0" ne događa se ništa, ali ako je ona "B" može se ponoviti žutica kao i ranije. Slično je moguće i ako čedo ima krvnu grupu "A", samo tada su u pitanju anti-A izohemaglutinini, koje također ima svaka zdrava osoba s krvnom grupom "0" (normalno su izohemaglutinini iz klase IgM koja ne prelazi posteljicu, no, neki, kao i vi, imaju ih i iz klase IgG, koja prelazi posteljicu). Ako vaš suprug ima krvnu grupu "AB", tada će čedo uvijek imati rizičnu krvnu grupu, ali ako ima krvne grupe "A" ili "B" moguće je da čedo bude ili "A", ili "B" ili "0". Jedino u slučaju "0" krvne grupe čeda sigurno je da neće biti neželjenih interakcija s izohemaglutininima koji iz vašeg krvotoka mogu prijeći u čedo.