Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bakterija?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marinajastog

02.07.2016. 12:00

Poštovanje,
Da ne dužim,dijete se zadnjih mjesec dana žalilo na bolove u stomaku i mučninu,krvna slika vađena(hematologija i koagulacija)-sve u granicama normale,Leukogrami također,Klinička biokemija-Urea povišena 9.0,bilirubin također 21,sve ostalo normalno,klinička biokemija u granicama normale,kvalitativna analiza mokraće -test traka-uredna,mikroskopski pregled sedimenta leukociti povišeni 10-15.Urinokultura rađena-uredna.Dijete je dobrog općeg stanja,tu i tamo se žali na stomak.Slabije jede.Urađen hemokult-pozitivan.E sad dobili smo uputnicu za parazite,bakterije,3x stolice na pregled.Uzv abdomena.Dijete ima 7 godina.Zanima me vaše mišljenje dali su ovi nalazi zabrinjavajući?Naša doktorica je na godišnjem pa bih voljela čuti što vi mislite o svemu tome,dali ultrazvuk abdomena može išta pokazati.hvala lijepa.
LP

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.07.2016. 15:05

Obzirom na bolove (ne znam koliko su intenzivni ili česti) i prisustvo krvi u stolici (pod uvjetom da dijete prije uzimanja uzorka stolice nije konzumiralo hranu koja sadrži krv kao što je tamno meso, mesne prerađevine) potrebna je daljnja obrada. Ultrazvuk nije neugodan niti štetan a daje dosta informacija o trbušnim organima i svakako ga treba napraviti.

marinajastog

04.07.2016. 16:15

Bolovi nisu intezivni,i u međuvremenu su prestali.Ne žali se više.Kaže jedino da joj zna biti muka.Kada smo radili hemokult test imala je zatvor i tvrdu crnu stolicu.Dijete je dobrog općeg stanja,Normalno jede.Počela je normalno kakati.Nije napirena.Hvala

marinajastog

07.07.2016. 22:25

Ovako:nalazi ultrazvuka uredni, nalazi na parazite, bakterije.. 3x stolice uredni. Što dalje? Dijete je dobro, vratio joj se apetit, tu i tamo se požali da joj je muka. Dali je moguće da je to psihološki? Prije mjesec dana je imala crijevnu virozu i od tada zna reći da ju je strah povraćanja i da joj je muka. Dali je moguće da je bilo krvi u stolici zbog tvrde stolice i zatvora? Hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.07.2016. 11:25

Ako je stolica bila crna tada je krv vjerojatno iz gornjeg dijela probave, ne zbog ozljede sluznice čmara. treba pomišljati na prolaznu mlohavost želuca koja nastupi nakon virusnih infekcija i može potrajati 1-2 mjeseca ali i na upalu sluznice želuca/dvanaestnika pa čak i na čir. U ovoj situaciji bih preporučio omperazol kako bi se maksimalno zaštitila sluznica želuca. Poboljšanje bi moglo nastupiti brzo, pa se nakon 2 tjedna može postupno maknuti terapija. Ako se smetnje nastave trebat će konzultirati gastroenterologa i razmotriti indiciranost gastroskopije.

marinajastog

09.07.2016. 02:30

Hvala puno na odgovoru. Lijep pozdrav