Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Beba je nemirna u snu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Miška31

25.08.2023. 23:45

Poštovani doktore,

Rodila sam carskim rezom 9 dana prije termina, sin je rođen 5.7.2023 sa 3800g i dugačak 51, pušten sa 3650g. Na prvom pregledu 9.8.2023. Ima 5150, dugačak 56.

To mi je prvo dijete pa mi je sve novo. Dijete jede adaptirano mlijeko svaka 3 sata između 120 i 150ml, nekad pojede i 90ml pa onda ranije traži jesti .Ne znam da li je to puno pošto on nema još ni puna dva mjeseca?

Budila sam ga prva tri tjedna za hranjenje,sada više ne i on spava od 22h do 2, 3 ili 4 ujutro. Onda jede i nekad podrigne,nekad ne i ono što me zanima i brine je, to drugo spavanje,ako npr zaspi u 3, on se nakon sat vremena i prije pa do 6,7 ujutro svakih par minuta meškolji, propinje nogama, ispušta zvukove i miče glavicom kao da ga nešto muči,i on tako spava,ne budi se,ali se pati..a jednu noc sam se probudila i našla ga izvan "trokuta",što mu stavim da se ne okrene na trbuh, toliko se nogama odgurao pa me i to brine,da se ne bi slučajno okrenuo,da ja ne čujem,iako ni ne spavam baš.

Ima stolicu jednom dnevno, teksture kao plastelin, malo mekše. Ima vjetrove ,dajem mu espumisan kapi za suzbijanje zraka u crijevima i probiotik BioGaia.
Ne znam zašto u tom drugom spavanju nema miran san? Da li je moguće da mu hrana teško padne da želudac pošto duže spava jer mu je veci razmak između hranjenja nego preko dana? Zna se nekad i preko dana u toku hranjenja napinjati,ali ne uvijek i ovako je vesela beba, čini mi se da je zdrav i zadovoljan.
Preko dana ne spava puno kao neke bebe, možda je do njega ili do mene, nekad ga teže uspavam. Npr danas je bio budan od pola 7 i spavao je od 12 do 13:30 i od 17:30 do 20:30. Najlakše zaspi meni ili tati na prsima ili u šetnji.

Vidim da sam razvukla priču, uglavnom zanima me zbog čega mi dijete tako nemirno spava, što vi mislite koji su mogući razlozi? Hvala vam unaprijed na odgovoru i odvojenom vremenu

Miška31

28.08.2023. 23:00

Poštovani,

Imam još jedno pitanje. Dijete jede preko dana svaka tri sata, zadnja dva dana odspava po sat dva i što me brine je ,imao je zadnji obrok u 18:20, zaspao u 20:00 i evo 2:00 , on još spava. Tako je i noc prije. Negdje sam čitala da to može biti i zbog pada secera u krvi pa dijete toliko spava? U tekstu prije sam napisala da bi inace zaspao oko 22h( jede u 21h) i budi se oko 2,3, jede i onda se budi oko pola 7.. Sada, da li da ga budim za hranjenje i da li je moguća hipoglikemija? Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.09.2023. 11:20

Nemir i stenjanje noću su najčešće uzrokovani radom crijeva (noću i u snu rad crijeva je živahniji) tako da je to normalno. Nemojte buditi dijete za hranjenje, pustite ga da spava koliko želi. Strah od hipoglikemije i smrti uslijed gladi zbog duljeg spavanja su potpuno neopravdane. Iznimno kod vrlo male djece, težine manje od 2 kg treba periodički hraniti bez duljih pauza.

Miška31

04.09.2023. 16:30

Hvala Vam doktore na izdvojenom vremenu i odgovoru,svaka vam čast i svako dobro! Lijep pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.09.2023. 12:45

happy, lijepi pozdrav.

Miška31

15.09.2023. 20:15

Poštovani doktore, meni je neugodno što se opet javljam, ali zanima me još nešto pa bih Vam bila zahvalna da mi odgovorite.

Sad mi dijete ima 2 i pol mjeseca i preko dana baš ne spava, prvih mjesec i pol je odmah znao u kolicima zaspati i preko dana bi spavao ,a sada kako više doživljava svijet oko sebe, slabije. Sada i kada ga uspijem uspavati preko dana, spava možda 20 minuta pa se probudi.
(Ima dana kada spava po danu, ali nije beba koja jede i spava pola dana).
Ranije je znao po noci odspavati po 4 sata u komadu.
A sada spava od 21 ili 22h do 4,5 ujutro, jede i onda još spava do nekih pola 7, nekad pol sata duže/krace.

Prvo smo imali metodu uspavljivanja bijelim šumom pa sam zaspe, sad ga ja cesce nosim pa ga stavim u krevetic pa nekad upali,nekad ne pa onda plače ili znam stajati kraj njega i pridržavati mu dudu da mu ne padne (po danu). (Samo onda bude razdražljiv,ali nije često).
Kad jede oko 21 ili 22h zaspe sam i po noci kad jede,nastavi spavati.
Samo da napomenem, da je vesel, raspoložen, bude razdražljiv kada mu se spava,a nikako da zaspe i kada je zaspao ,probudio se za 20 minuta i on bude dobro, ne plače.

Zanima me da li on od premorenosti toliko spava po noci?

I možete li mi dati savjet kako da uspostavim rutinu i koji način uspavljivanja po danu?

Rođen je sa 5.7. Sa 3800, sada na vaganju 7.9. Je imao 6070g, jako dobro drži glavu kada je na trbuhu. Da li to ima veze i što je malo veci za svoju dob pa je aktivniji?
Hvala i lijep pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.09.2023. 19:40

Sve što navodite je normalno, ne trebate brinuti. Postoje djeca koja su znatiželjna i temperamentna i samo na kratko zaspu tijekom dana no u pravilu noću dulje i mirno spavaju. Ako vam se čini da je dijete umorno i ne može se opustiti da zaspe napravite umirujuću atmosferu u kući, zamračite prostor, polegnite ga pored sebe i pričekajte da zaspe. To je dobro raditi uvijek u isto doba dana.

Miška31

07.10.2023. 10:45

Nažalost opet se javljam. Radujem se i zahvaljujem na Vašem odgovoru koji se iskreno nadam da cu dobiti,puno bi mi značilo.
Naime, dijete mi ima sad tri mjeseca, unazad dva tjedna sam primjetila da se zagrca, zakašlje i proguta mlijeko. Mislila sam da je slina u pitanju,ali vidjela sam mlijeka u ustima. dva puta mi se činilo kao da se guši pa sam ga odmah okrenula na bok. Kad to proguta,oči mu zasuze, ali ne plače. To se zna desiti i dva sata nakon hranjenja, ponekad mu se izlije mlijeko iz usta ili prozirna tekućina sa bijelim grudicama.
Zvala sam pedijatricu koja mi je objasnila da je to refluks od kojeg pate bebe i da spava na povišenom i na boku obavezno ( ja sam vec ranije digla madrac s jedne strane i uvijek ga stavim na bok,ali nekad se okrene sam na leđa), jer može doći do vracanje mlijeka u dišne puteve i da može doći do gušenja. I da zasad ne mjenjam hranu,nego da pratim stanje. I da smanjim obroke sa 150ml na 120-130ml. Ja sam mu davala 150ml i nekad je pojeo sve,nekad bi ostavio. Poslušala sam ju i od danas dajem mu manje,iako plače jer više nema u bočici i kad ga podignem da podrigne,smiri se i ne traži više. Po noci ga ne budim za hranu.
Strah me da mu to ne bude s vremenom gore,da mu to ne bi nagrizlo grlo. Inace je vesel, ne odbija hranu,do sada nije povracao, stolica je uredna,u prosjeku 4 -5 tjedno,jednom na dan.Na zadnjem vaganju 7.9 je imao 6075g. Rođen je sa 3800. Dajem mu vitamin d,probiotik BioGaia. Nisam sigurna,ali kao da mu se to krenulo dešavati otkad mu više ne dam espumisan kapi, iako ne znam da li to ima veze.
Mene je uplašilo jako to sa gušenjem i zanima me da li da odmah tražim pregled kod gastrologa? I u čemu sam pogriješila?

Hvala unaprijed, lijep pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

09.10.2023. 17:20

Ne treba se straštit dokle god dobro napreduje na težini. Preporučam da uvedete formulu s oznakom AR (anti refluks). Prekis Espumisana moze povecati nakupljanje plinova u crijevima i povećati tlak što za posljedicu ima izraženije vraćanje mlijeka. Stoga ga možete ponovno davati 2-3 mjeseca redovito. U ovoj dobi je dijete sve aktivnije pa i stoga je vraćanje mlijeka intenzivnije. Druge mjere kako su navedene nastavite, nema potrebe ići gastroenterologu.