Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6584 | Broj poruka: 26241

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Krv u stolici bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Metallica_bl

11.11.2023. 08:40

Poštovani,
Beba ima nepuna 3 mjeseca. Prije skoro mjesec dana, kad je napunila 2 mj, dobila je Rotarix vakcinu koja se uzima na usta. Idući dan je imala točkice krvi u stolici. Nakon toga stolica je bila normalna, te se krv ponovo pojavila nakon 10ak dana, ovaj put stolica je bila i proljevasta sa dosta sluzi. Od nalaza rađena jedino koprokultura i sve je negativno. To je trajalo par dana, uveli smo Bio Gaia kapi i konzistencija se normalizovala, ali danas ponovo ima končiće i točkice svijetlocrvene krvi. Rođena sa 3750, sad ima 6200gr. Na kombiniranoj je ishrani, majčino mlijeko i ad, s tim da ima samo jednu bočicu ad-a u 24h. Živimo u inozemstvu gdje je napraviti krvnu sliku djetetu teška nauka, a kamoli neke druge pretrage. Pedijatrica je prokomentirala da misli da alergija ne može biti uzrok tome, mada očigledno ni ona ne zna uzrok niti radi ikakve nalaze. Da napomenem da beba ima izražen refluks i često bljuca i štuca, ponekad povrati i malo veću količinu. Što mi savjetujete? Pedijatrica govori da pratim, što i radim, ali očigledno postoji razlog zašto se svako malo krv javlja, i eto sve je počelo sa tom prvom dozom Rotarixa.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.11.2023. 13:05

Mišljenja sam da cjepivo nije primarni uzrok pojave krvi u stolici, vjerojatnije je da određeni problem postoji od prije samo je zbog podražaja crijeva cjepivom krvarenje postalo vidljivo. Inače je riječ o dosta čestoj pojavi, i ako je dijete dobro (dobro napreduje, nema prekomjerne kolike) ne treba ništa. Bilo bi dobro provjeriti hemoglobin, ne samo zbog krvarenja nego i inače. Ako se krvarenje intenzivira ili ako uspori napredak na težini tada savjetujem da majka uvede strogu dijetu bez bjelančevina krvaljeg mlijeka (treba pozorno čitati deklaraciju svih proizvoda jer mlijeka ima i u suhomesnatim proizvodima, keksima i sl.), i u tom slučaju majka treba uzimati nadoknadu kalcija (2x500 mg ili 3x330 mg). Istovremeno treba promijeniti formulu i uvesti tzv ekstenzivni hidrolizat sirutke (formule kao što je Alfare, Althera, Aptamil pregomin ADC).