Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Beba od 7mj ne prihvaća krutu hranu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mamma05

12.04.2022. 18:35

Poštovani,
Beba od 7mj se isključivo doji. Sa 6mj smo krenuli sa uvođenjem krute hrane i žlicu odbija, plače. U mjesec dana uspjeli smo pojest 3x po 60ml kad pokazuje neku volju, ostale dane 20ml ili najčešće ništa, jer toliko vrišti da joj ne želim uopće nuditi . Probali smo i voće i povrće, čak i kupovne voćne kašice, ali ništa ne prihvaća. Hranu joj nudim u periodu kad je vrijeme za obrok, odnosno kad znam da je sigurno gladna. Ono što me brine je da je beba počela povraćati hranu.
Dakle, pojede 3,4 žlice i nakon 5minuta sve povrati. Nije da bljucne nego baš jako sve povrati. Nije da je silim, pa da dijete povraća, nego krene kao jest, nakon toga oduševljenje splasne i onda povraćanje. Nije ni pretjerano za vodu zainteresirana, malo se napije, ali zaista malo.
Doji se normalno i tu nema problema.
Nije mi prvo dijete, pa sam time i više zabrinuta i ne znam uopće što mi je činiti.
Hvala Vam od srca na pomoći.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.04.2022. 01:25

Ako dobro napreduje možete čekati i biti strpljivi. Ako se problem nastavi i nakon 2 mjeseca ili ako nee napreduje dobro trebat će gastroenterološka obrada. Svakako treba provjerriti hemoglobin (kapljica krvi iz prsta). Ima djece koja slabo prihvaćaju druge namirnice i do godine dana, samo je važno da dobro napreduju (težina, psihomotorički razvoj) te da nisu slabokrvna.

Mamma05

28.04.2022. 21:10

Poštovani, bebi je loše željezo. I dalje se samo doji. Nisam Vas shvatila je li to uzrok povraćanju i nedostatku apetita ili je posljedica toga što nema barem 1 kruti obrok.
Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.05.2022. 12:35

Slabokrvnost može utjecati na apetit. Povraćanje ne uzrokuje kao niti manji unos krute hrane. Ako je riječ o povraćanju treba konzultirati pedijatra, naročito ako slabije napreduje na težini. Ako dobro napreduje i nije riječ o povraćanju nego bljuckanju (izlijevanju) mlijeka stavite ga na povišeni položaj a možete se konzultirati s pedijatrom oko uvođenja drugih mjera (npr ako je na adaptiranom mlijeku može se uvesti anti-reflux (AR) formula.