Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Beba odbija bocicu i slabo napreduje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MarinaMil

01.06.2022. 22:15

Postovani, imam curicu od dva i pol mjeseca koju hranim izdojenim mlijekom na bocicu svaka 3 sata uz jedan Aptamil dnevno. Nas problem je sto bebica jako tesko jede. Pojede 50 ml iz bocice i nakon toga se bocne buniti, okretati glavom i odbija jesti. Dizemo ju da podrigne ali i nakon toga place cim joj priblizim bocicu. Svako hranjenje nam traje duze od sat vremena. Dnevno uz veliku muku uspije pojesti oko 700 ml mlijeka. Dojili smo se 10 dana nakon izlaska iz bolnice i nakon toga je pocela istu stvar raditi sa dojkom, iz toga razloga smo presli na bocicu ali bez puno uspjeha.
Uz sve to slabo napreduje i na tezini. Rodena je sa 18.03. sa 3900 kg i 50 cm, otpusna tezina 3930 kg , a na vaganju 24.05. je imala samo 4950 kg i 57 cm.
Stolicu ima jednom do dva puta dnevno, zlatno zute boje, dosta rijetka i ponekad je prisutno malo sluzi te ima blago kiselkast miris. Nasa pedijatrica kaze da je to normalno kod beba koje se hrane majcinim mlijekom.
Inace je vesela i zivahna beba, lijepo spava i po danu i po noci a place samo kada jede.
Zamolila bih Vas za misljenje, je li moguce da malena ima nekakav problem, preporucate li da napravimo neke pretrage? Nasa pedijatrica kaze da zaostajemo sa kilazom ali da su neka djeca jednostavno takva.
Samo da jos napomenem, prije mjesec i pol su napravljeni nalazi urina i krvi i sve je bilo u redu.
Hvala Vam unaprijed na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.06.2022. 16:35

U prosjeku napreduje 500 grama na dan i to je dovoljno. Prema opisu bi mogla biti riječ o kolikama. Pročitajte članak o tome: https://littledotapp.com/hr/blog/bolesti/dojenacki-grcevi
Pogledajte video https://littledotapp.com/hr/blog/...jezbe-i-masaza-kod-dojenackih-grceva

Važno je da su aboratorijski nalazi bili uredni.

Chef zizou

10.04.2023. 13:20

Poštovani. Naša mala curica je palčica ( rodena u 28. tjednu). Imamo problem sa hranjenjem, curica odbija hranu i na bocicu se narigiva i okreće glavom od iste. Probali smo promijeniti i bocice i hranu no uvijek isto. U pocetku smo bili na aptamilu prematur no zbog bljuckanja i povracanja smo probali hipp combiotik i majcino mlijeko. Bljuckanje i povracanje se smanjilo pa smo vratili na aptamil prematur zbog kaloricnosti hrane u dogovoru s gastroenterologom. Obisli smo 2 gastroenterologa od kojih jedan preporuca hranu za alergicare(iako dijete nema simptoma alergije niti u obitelji ima alergija) dok je drugi gastroenterolog rekao kako je sve ok i da treba prorijediti obroke kako bi djevojcica trazila sama jesti. Sve smo probali no i dalje nema zelje za hranom. Pojede cca 40-50 ml po obroku svaka 3 sata sto je jako mali unos. Prirast na tezini takoder jako los no i dalje svi govore kako ce ona nadoci jer je ranije rodena. Dijete je rodeno sa 1150gr a sada nakon 4 mjeseca ima 3680gr. Molimo za savjet jer vise ne znamo da li dijete odbija hranu jer joj ne odgovara ili postoji drugi problem. Prima zeljezo i vitamin D. Krvna slika i urin uredni.
Hvala, lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.04.2023. 21:00

Napredak na težini nije zabrinjavajući (300% u 4 mjeseca). Uvođenjem specijalizirane formule za alergiju na bjelančevine kravljeg mlijeka ne možete pogriješiti, preporučam pokušati. LP

14.05.2023. 19:30

Poštovani, djevojčica prematurus ( 28+2) , rođena 1150gr, prva 3 mjeseca na majčinom mlijeku no zbog slabog dobivanja na kilaži po preporuci neonatologa uvodimo aptamil prematur. Djevojčica je sada 6mjeseci( korigirano 3mjeseca) no od pocetka ne jede vise od 50 ml po obroku, probali smo s promjenom hrane ( hipp combiotik i aptamil cmofort) no i dalje odbija jesti vece kolicine. U pocetku je bljuvacala i povracala no to je prestalo nakon dva mjeseca sada normalno podrigne. Posjetili smo dva gastroenterologa koja tvrde da je sve u redu iako nikada nije uraden nikakav ultrazvuk ( po njima nema potrebe dijete izlagati tome) , jedan gastoreneterolog tvrdi da nastavimo s aptamilom prematur dok drugi zeli uvesti altheru iako dijete nema niti jedan simptom alergija. Dijete u zadnje vrijeme cesto ima vjetrove tokom jela i cuje se rad crijeva. Cesto tokom dana se grci i stenje . Nas brine sto ima 4kg i sto su to jako male kolicine 50ml svaka 3h. Prilikom hranjenja je cesto vriska, plač i grcenje. Molim Vas za savjet sto napraviti, koji pregled obaviti i koju hranu da dijete krene jesti vece kolicine bez grcenja i plakanja. Kod otpusta iz bolnice 30.01.kilaza 2468gr a 2.5. 3900gr. Stolice svaka 3-4 dana , prima zeljezo, vitamin D i biogaju probiotik. Svi nalazi uredni.
Hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.05.2023. 08:50

Svakako bih preporučio da se uvede Althera, sve opisano mogu biti znaci alergije. Nikakvi testovi na alrgiju nisu pouzdani u ovoj dobi. Možete napraviti pregled stolice na skriveno krvarenje. LP