Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Uvećan čvor samo na jednoj strani vrata


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Korina_2023

19.05.2023. 23:00

Poštovani doktore,

sin (4,5 god) ima unazad otprilike 3 mjeseca povećan limfni čvor samo na lijevoj strani vrata. U par navrata smo u tom periodu bili kod pedijatra zbog samog čvora a u dva navrata je imao bakterijsku upalu grla(brisom potvrđen streptokok), tada su bila uvećana oba čvora, tj. i na desnoj i lijevoj strani vrata. No i nakon antibiotika nije došlo do ujednačenja čvorova sa obje strane vrata. Rađena je KKS sa DKS u periodu kad je bio zdrav i nalaz je bio uredan. U periodu infekcije je nalaz odgovarao bakterijskom infektu prema riječima pedijatra. Pedijatar nam je rekao da samo pratimo čvor no da ne vidim nikakav veći problem oko toga i da ne brinemo. No moje pitanje je, mogu li se ozbiljne bolesti kriti iza ovog simptoma ipak a da to još nije vidljivo te da li bi trebali napraviti dodatne pretrage u vidu punkcije ili sl? Dječak je inače dobro, ima dobar apetit, veseo je, nema drugih bolova i nikad se nije žalio na bol u vratu osim što je imao nekoliko respiratornih infekcija unatrag par mjeseci te značajnije hrče ponekad noću i diše pretežno na usta. Za to nam je pedijatar preporučio da popratimo da li se poboljšava te da ćemo ići na otorinolaringologiju u slučaju da se stanje ne popravi. Svaki savjet je dobrodošao jer sam u brizi zbog situacije da se ti čvorovi ne ujednačuju već skoro 3 mjeseca. Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.05.2023. 08:50

Obzirom da je čvor prisutan tri mjeseca a dijete nije postalo teško bolesno možete isključiti ružne bolesti. Čvor neće nestati, tu se stvaraju imune stanice koje ga brane od infekta i u svaakoj novoj epizodi upale može se privremeno povećati.