Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


beba plazi jezik


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

korina1

03.11.2012. 18:00

Poštovani,

moj sin je star 9 i pol mj. Prije par dana je poceo svako malo plaziti jezik i to skroz iz korijena. Kao da češe s njim bradu ili se oblizuje. Pošto to radi stvarno često (bar jednom na minutu), to me sada vec brine, cudno mi je to. Nisam vidjela da mu ista smeta u ustima, na bradi niti mu ne izlazi zubić. Gledala sam malo po internetu i vidjela da bi mogao biti to znak neurorizicnog poremecaja? Inace se on normalno ponasa i dobro motoricki napreduje. Sada je u fazi puzanja i dizanja uz namjestaj.
Je li moguce da je to plaženje jezika posljedica nedavnog udarca u glavu? Naime, kako sada stalno puze po stanu i uz sve se dize,zna pasti na parket i pri tome se udari u glavu. Tada ne plače dugo i nisam primjetila da ima bilo kakvih drugih posljedica od takvih padova (proširene zjenice, povracanje, pospanost..)- sve je normalno.

Inace, on je do nedavno ponekad prilikom treptanja malo sporije zatvarao jedno oko, kao da mu je povremeno zaostajalo za drugim. Nekako mi se to nije cinilo ozbiljnim problemom pa nisam tome davala toliku paznju, mislila sam da ce mu to proci s vremenom a i tako je i bilo, to se sada puno rijeđe dešava. Ne znam je li moguce da su te dvije stvari nekako povezane (to plazenje jezika i sporije zatvaranje desnog oka)? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Korina.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.11.2012. 00:25

Ako ne plazi jezik dok spava tada će najvjerojatnije biti riječ o voljnoj aktivnosti (nešto poput tika) i može se očekivati spontani nestanak. Ipak, zamolite pregled pedijatra. Neće biti nikakve veze sa udarcima u glavu, a neurorizik nije bolest.

Jancica233

06.08.2023. 17:35

Meni beba plazi jezik od rodjenja nekad kao da zvace a nekad ga izbaci do korjena bukvalno kad je budna kao da lize nesto a nekad ga samo izbaci i vrati...ja se toliko plasim da me zanima misljenje beba ima mjesec ipo dana....

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.08.2023. 11:35

Riječ je o relativno čestoj pojavi i ako se dijete uredno razvija ne ukazuje na zdravstveni problem.