Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


TONZILEKTOMIJA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

belita

01.08.2023. 18:05

Poštovani,

Dijete 5,5 god, zbog hrkanja i disanja na usta te vjerujem apneje (kratko ne diše u određenom položaju kad spava pa onda duboko udahne kao da hvata zrak) smo bili na orl pregledu. Treća mandula se malo vidi pregledom nosa, dvije mandule u ždrijelu su dosta povećane. Dobro čuje.
Preporučena je tonzilektomija uz obrazloženje da će biti sve gore tj mandule se neće smanjiti i da do škole to treba riješiti.

Dijete ide u vrtić skoro 3 godine, često je prehlađeno bez težih infekcija. Kad ne ide u vrtić, npr sad 2 tjedna te boravka na moru, stanje se popravi značajno.

Da li po vašem mišljenu bi tonzilektomija bila opravdana?

Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.08.2023. 11:35

Iz navedenog ne postoji apsolutna indikacija za vađenje mandula (upale, uha, nagluhost, gubitak apetita). Apneje ako nisu ceste i jako izrazene ne bi trebale zabrinjavati. Postoje izgledi da ce se mandue smanjiti a i glava ce narasti tako da ce prohodnost nosa biti bolja. Bilo bi dobro da se napravi timpanometrija kako bi isključili postojanje sekreta u srednjem uhu.