Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Limfni čvorovi koji se ne smanjuju


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nevia

09.12.2011. 12:05

Poštovani doktore Jovančević,

Imam sina od 18 mjeseci , koji ima uvećane limfne čvorove u području vrata i na potiljku.Nebih se brinula , no stanje je slijedeće : na vratu se pipa oko 5 limfnih čvorova veličine zrna graška ,a jedan je po procjeni pedijatrice veličine 2 cm(iako se meni čini manji), postoji tu i mnogo malih sitnih koje ja pipam prstima kada mu primjerice perem vrat .Veliki čvorovi su vidljivi golim okom kada djete drži glavu pod određenim kutom.Dakle ovo stanje ja pratim unatrag godinu dana.On s vremenom dobiva nove limfne čvorove, dok se mu postojeći povećavaju,predpostavljam zbog primjerice prehlada.No ni jedan čvor se nije smanjio nakon terapije ( antibiotikom) ili nakon što bi sam prebolio neku virozu. Dakle oni su stalno prisutni.Nikakvih drugih simptoma nema,u smislu dugotrajne temperature ili slično.Zadnji krvni nalaz prema riječima pedijatice jest ; u redu (nisam ga vidjela niti ga nažalost nemam).Leukociti normalni,crp normalan,limfociti blago povišeni.On je inače dobrog općeg stanja i vesele naravi.
Iz svega ovog navedenog , imam li razloga za paniku?
Dali se uopće iz krvne slike može očitati da se radi o nečem malignom?
Dali je potrebno napraviti kakve dodatne pretrage tipa punktiranja? Ili možda postoji neka manje alternativna invazivna metoda ?
Koliko je vremena uopće potrebno da se povuče limfni čvor i treba li se uvijek povući? (ja primjerice imam jedan već 5 godina i stalno je iste veličine,čvor je analiziran i sve je u redu)

Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru!
Srdačan pozdrav

Nevia

09.12.2011. 15:55

Zaboravila sam napisati da su veliki čvorovi pomični i bezbolni , odnosno dijete ne reagira kada se čvorovi pipaju.Za male nisam sigurna jesu li pomični jer su naprosti previše mali.Dijete je u proteklih godinu dana bilo bolesno u prosjeku jednom u 2 mjeseca, nekad sa temperaturom , nekad bez , ovisno o tome dali je bila bakterijska ili virusna upala . I u toj godini je primio sva redovna cjepiva uključujući i prevenar u 2 doze.U jednom navratu ljeti 8-9 mjesec je pio i Rinolan , zbog vjerojatne alergijske reakcije na neku pelud.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.12.2011. 14:35

Sve što opisujete je normalno, riječ je o čvorovima koji se povremeno povećaju u fazi infekcije. Neće nestati no proporcionalno će ostati manji kako dijete raste. Malignoma se ne treba bojati - tada stvari idu vrlo brzo i u roku od par tjedana sve je jasno. Pogotovo što su načinjeni navedeni nalazi bili uredni. Nema potrebe za daljnjim pretragama.

Nevia

14.12.2011. 15:00

hvala vam na odgovoru, sada mi je puno lakše. Upravo sam slučajno našla nalaz krvne slike koju smo radili prije točno 2 mjeseca, kada je dijete imalo bakterijsku upalu grla.Ono što sam zamjetila jesu limfociti 21%.Neznam što to znači jer na nalazu nije prikazan referentni interval.A na novom nalazu količina limfocita je 45.Pa sada vezano uz te limfne čvorove , gledajući stari i novi nalaz ; imaju li ti porasli limfociti kakvo značenje za našu situaciju ?
Hvala Vam unaprijed!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.12.2011. 23:10

Za njegovu dob postotak limfocita od 50-65% je normalan, nema straha happy.

mala-lara

06.04.2013. 14:40

Postovani
Imam malu necakinju kojoj smo prije tjedan dana na potiljku vidjeli povecane limfne cvorove s lijeve i desne strane vrata, posto se radi o curici od 4 godine odveli smo je pedijatru da on vidi o cemu se radi. On ih je odmah napipao i rekao da sacekamo par dana da vidimo hoce li se povuci. Nakon 2 dana smo opet dosli k njemu jer se jedan cvoric poceo povlaciti a drugi bi kroz jutro bio povecan da bi se popodne smanjio. On opet nije nista trazio ni da joj izvade krvnu sliku ili sta drugo vec nam je reakoa da jos malo cekamo da ce se to mozda samo povuci. Prva njegova predpostavka je bila da je rijec o mononukleozi . Moram napomenuti da je curica prije 2 mjeseca bila prehladjena i kasljala je neprestano. Doktor joj je slusao pluca i rekao da je sve u redu. Moram napomenuti da hrce kao odrasla osoba, pa je doktor rekao da nije mozda treci krajnik. Evo vec dva dana pratimo stanje , s time da se cvor s lijeve strane u potpunosti povukao, dok ovaj s desne strane ujutro bude povecan a do popodne se smanji i tako vec dva dana. Doktor je rekao da mu se opet javimo u ponedjeljak ako se sve u potpunosti ne povuce pa da ce joj onda izvaditi kompletnu krvnu sliku i poslati na higijenski da joj se napravi bris grla i nosa. Curica je izrazito zivahna i nema mira inace je takve naravi, i ne bi se reklo na njoj da joj je ista. Sta vi mislite o cemu bi se moglo raditi ????

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.04.2013. 22:20

Najvjerojatnije je riječ o virusnoj infekciji blažeg oblika, manje je vjerojatno da se radi o infekcioznoj mononukleozi (obzirom na dobro opće stanje djeteta i tako brzo povlačenje čvorova). Pretpostavljam da je doktor popipao trbuh i pogledao veličinu jetre i slezene. Mislim da ne treba činiti nikakve pretrage do daljnjega i da se može očekivati postupno smanjenje svih čvorova (ne nužno i njihov nestanak).

mala-lara

09.04.2013. 09:10

Postovani doktore, tek jucer nas je doktor poslao da joj izvadimo krvnu sliku. Sve vrijednosti su u granicama normale osim sedimentacije koja iznosi 40. Radjen joj je i test na mononukleozu koji je bio negativan. Rekao je da sacekamo jos par dana pa da opet dodjemo k njemu da je kompletno pregleda jer to do sada nije uinio. On kao i vi predpostavlja da se radi o nekoj virusnoj upali ali isto smatra da bi to trebao pogledati i strucnjak za te kvrzice. S time nas je malo sve prepao. Napominjem da od kada smo joj otkrili te limfne cvorice povecane nije imala nikako temperaturu.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.04.2013. 10:20

Trebat će načiniti kontrolu sedimentacije - njoj treba neko vrijeme da se snizi nako što je infekcija prošla.

sanja 24

29.04.2013. 23:00

Poštovani,
imam dijete od 3 godine,prije tjeda dana je dobio temperaturu koja je isla do 40 stupnjeva, na vratu su mu se pojavile 2 velike kvrge. Isli smo kod svoje pedijatrice koja nas je poslala da izvadimo krvnu sliku i napravimo test na mononukleozu..Dosli su nalazi od krvne slike (nalazi za mononukleozu se cekaju tjedan dana) i rekla nam je da ima bakterijsku infekciju i da mu je potreban antibiotik. no međutim ona je zavrsila sa smjenom a antibiotik nam nije poslala (bio je petak). popodne sam otisla s njim na hitnu da nam oni prepisu neki antibiotik,ali su nam na hitnoj rekli da oni sumnjaju na mononukleozu i opet mu je rađen test koji je bio pozitivan.. poslan je kuci uz strogo mirovanje..danas smo bili s njim na kontroli kod svoje pedijatrice i ona nam govori da su stigli nalazi koje je ona dala da se izvade i da je test na mononukleozu negativan. ali nam nije receno sta je u pitanju..nego samo da za tjedan dana idemo opet izvaditi krvnu sliku jer je na prosloj pokazano da je anemican..njemu se kvrge nisu povukle,smrsavio je iako ima dobar apetit i jako je blijed. inace je sklon upalama uha i grla i svaka 2 tjedna smo na antibiotiku..pa lijepo vas molim za vase misljenje koliko je to moguce i neki savjet jer me sve vise dovodi do ludila. unaprijed zahvalna.. happy

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.05.2013. 10:10

Žao mi je, ne mogu dati suvislo mišljenje temeljem podataka koje mi šaljete. Ako imate mogućnosti potražite pomoć infektologa.

elve

21.05.2013. 15:20

Poštovani,
djevojčici od 9 mjeseci na opip se osjete kvržice na obje strane vrata. s 3 mjeseca smo opipali jednu na jednoj strani vrata, te prilikom redovne kontrole rekli doktorici. rečeno nam je da to ne bi trebalo biti ništa ozbiljno, te da se ne brinemo ukoliko ne počnu izrazito brzo i jako rasti.
međutim, sada se već kvržice, kako sam napisala, osjete i na drugoj strani vrata. sveukupno ih 5-6. pomične su, bezbolne i veličine malenog graška i manje.
beba je uredne težine, dobro napreduje. od bolesti mogu samo napomenuti preboljenu tkz. trodnevnu vrućicu, a od nekih posebnih smetnji samo je izbijanje zubića kojih je već 8.
imamo li razloga za brigu?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

25.05.2013. 11:55

Često se mogu napipati manji čvorići na vratu i straga na glavi. Naročito kod djece koja imaju izraženiju tjemenicu ili ekcem u vlasištu. U svakoj infekciji čvorići se povećaju (stvaraju se obrambene stanice) a potom smanje. Mislim da je dovoljno biti pod redovitom kontrolom svojeg pedijatra.

Aleks899

04.07.2022. 09:30

Pocituvan doktor Jovancevic
Se izvinjavam na greske u pisanju ja sam iz Makedonije,mojata kerka ima 2 godine pre 5 meeseca sam napipala na glavu zadnji deo obe strane limfne cvorove ,bili smo kod pedijatra rekao je da je to normalno kod malih djeca ali evo proslo je 5 meseca oni nisu smanjeni ve molam za odgovor

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.07.2022. 18:35

Obzirom da nakon 5 mjeseci nema znakova teže bolesti možemo potvrditi da je riječ o normalnim limfnim čvorovima koji se povremeno mogu povećati u periodu prehlada. Ne treba raditi nikakve pretrage. Da je riječ o nečemu opasnom veći bi odavno postalo očigledno. LP

nat1987

25.01.2023. 01:10

Postovani,
Sin mi ima 4,5 god i ima povecani limfni cvor na vratu bocno prema straga od rodenja. U jednom sam navratu pitala pedijatricu za to i rekla je da nije za brigu, da je to kod djece cesto, porastu kod prehlada dodatno itd. No on je vidljiv, na dodir pomican, velicine 1-2 cm po slobodnoj procijeni, s jos dva vrlo sitna pored, ali opipljiva. Ne znam, ali pocelo me to jako brinuti. Ocekivala sam da ce se s godinama smanjiti. Punkcija nikada nije radena jer pedijatrica prije cca 2 god nije smatrala da ima razloga za to. Naravno da se povecaju u infektu. Trenutno je mjesec dana od bronhitisa proslo, kks uredan, no oni su konstantno prisutni/opipljivi/naziruci. Ima li mjesta brizi ili je to uistinu nesto "normalno"?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.01.2023. 18:05

Sve što opisujete je normalno i ne treba ništa raditi od pretraga. Ako se bojite maligne bolesti treba znati da već u roku od par tjedana ona toliko uznapredue da dijete postane očigledno vrlo teško bolesno. Dakle po svemu ste u sigurnoj zoni.

plavooko

25.02.2023. 16:05

Poštovani doktore,
Djecak star 6 tjedana ima uvecan limfni cvor (oko 1 cm) iza desnog uha. Drugi limfni cvorovi na tijelu nisu uvecani. Rađena je kks i ona je uredna. Normalno jede, ima stolicu i pisa. Nije bio bolestan, rođen je u terminu. Bila je prisutna zutica po rođenju ali nije upucen na fototerapiju, povuklo se sve kroz par tjedana. Upuceni smo na uzv vrata i na seroloske testove za ebv i cmv. Kroz koji period bi se cvor trebao povuci ako budu svi nalazi uredn? I ako se ne povce treba li dodatne pretrage i koje?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.02.2023. 22:35

Ako je samo jedan čvor iza uha najvjerojatnije nije posljedica infekcije navedenim virusima. Može biti da je riječ o limfnom čvoru (lokalizacija i veličina ne pobuđuju zabrinutost) i on neće nestati nego će se u periodu zdravlj smanjiti a kada susretne neki od virusa se priveremeno moža povećati. Na toj lokaciji katkada ne bude riječ o limfnom čvoru nego o cisti, na opip bude tvrda i bezbolna i to bi ultrazvučni pregled trebao lako prepoznati. U svakom slučaju ništa za brigu. Druge pretrage ne treba raditi.

alenco87

08.08.2023. 09:05

Poštovani doktore,

Dječak, 6 godina ima uvećanje limfne čvorove na vratu i preponama. Na vratu se i području ugla Mandibule pipaju obostrano dva veća limfna čvora, oba su pokretna uz nekoliko sitnijih cvorova koji su dužinom vrata rasprostranjeni. Navedeni čvorovi se u toku infekta povećaju a nakon infekta minimalno izgube na veličini. Najviše me brinu čvorovi na preponama koji po slobodnoj procjeni nisu veći od 1 cm i ima ih već nekih 3 mjeseca. Često ima respiratorne infekcije i povremeno se žali na bol u stomaku koja obično nakon par minuta nestane. Izabrani Pedijatar je mišljenja da stanje samo treba pratiti. Napomenuo bih da je dječak mršavije fizičke konstitucije tako da je te sve čvorove veoma lako napipati.
Lijep pozdrav i svako dobro želim.
Alen