Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6249 | Broj poruka: 25042

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zagreb, Zvonigradska 9


Beba se zagrcne tijekom svakog hranjenja i mlohavi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

PeMa25

21.11.2019. 20:00

Poštovani, beba je rođena 25.10. Od rođenja ima slabije prohodan nosić zbog čega je završila na pedijatriji i 4 dana primala antibiotik. Pušteni smo doma uz savjet da čistimo nosić. Beba je i dalje hropitila, ali sve manje. S 24 dana starosti primijetila sam da je tijekom spavanja duboko udahnula i da nije mogla doći do daha i sva je bila mlohava. Nakon toga je beba nadošla i pronašla se uobičajeno. Odmah smo se javili u bolnicu gdje su napravili pretrage UVZ Mozga. Uvz srca, eeg, te očni pregled, krvnu sliku i urin. Pregled ORL. Nalazi su dobri, ali ona se kod svakog hranjenja zagrcne i ostane bez zraka i tada se jako umiri, oči joj izgledaju jako umorno i odmah zaspi, a ako usana bude plavičasta. Također slabije jede kako su krenuli navedeni problemi. Saturacija nije padala za vrijeme tih napada. Doktori su zaključili da je to sve zbog hlapljivog jedenja. Molila bih i vaše cijenjeno mišljenje. Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.12.2019. 11:55

Pokušajte snimiti ovaj događaj i javite se ponovno u bolnicu. Treba biti oprezan..

PeMa25

22.12.2019. 21:05

Poštovani doktore,
Zagrcavanja su se smanjila, tj. Takvi simptomi koje je imala nisu više toliko prisutni,. Zna se još uvijek zagrcnuti, ali ne plavi i ne mlohavi. Ono što je i dalje problem je nosić koji je stallno aštopan i pun sekreta. Kao i grlo. Čuje se doslovno voda kako kola po grlu, a nosić struže i hropti. Zbog tih problema slabije jede, odnosno počela je slabije napredovati na težini. Sumnju na bronhiolitis su otklonuli. Molila bih savjet kome se obratiti zbog problem s s nosićem jer mislim da su svi problem upravo vezani uz njega. I da napomenem, orl pregled je pokazao omega epiglotis, ali je rečeno da nije za zabrinuti, pa vas molim i više informacija o tome jer ih nismo dobili. Unaprijed hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.01.2020. 10:45

Mislim da zbog sekreta u nosu ne trebate ici na daljnje pretrage - obilazak zdravstvenih institucija nije bez rizika za prijenos zaraznih bolesti. Ispirajte nos 2-3x na dan 2,3% otopinom morske vode (tzv. hipertonična otopina) - više pročitajte o tome na https://littledotapp.com/hr/blog/bolesti/postizanje-prohodnosti-nosa

Što se tiče omega epiglotisa riječ je o normalnoj varijanti hrskavičnog poklopca koji zatvara ulaz u dušnik prigodom gutanja hrane ili tekućine. Postranični dijelovi hrskavice su uvučeni prema unutra pa pri pogledu odozgora nalikuje slovu omega. Vremenom hrskavični dio tog poklopca postaje sve čvršći pa se navedeni oblik može izgubiti.

PeMa25

15.01.2020. 19:40

Poštovani doktore, zahvaljujem na vašim odgovorima. Čistim nosić prema vašim uputama, ali sekret je i dalje prisutan. Uglavnom izvučemo pjenasti, bijeli, vodeni sadržaj, nalik slini.
Unazad 20 dana beba je počela imati i jako eksplozivne, sluzave i kisele stolice. Jako se napinje dok ih ne izbaci. Broj stolica je najčešće oko 4 dnevno. Uz to jako joj krulje crijeva, doslovno bih rekla da vriju. Počela je podrigivati i nakon sat vremena od jela, kao i bljuckati. Puno slini. Često plače, odnosno vrišti na dojci, izvija se i odbija jesti. S tim problemima je počela i nemirnije spavati, zna prije nego utone u san vratiti glavom lijevo desno i lamatati rukama. To se događa samo dok je u krevetiću, odnosno dok ne utone u dublji san, a tada je to kruljenje crijeva naglo probudi i onda opet isti obrazac ponašanja. Može li u pozadini biti skriven refluks? Ili je uzrok svemu samo taj sekret u nosu i grlu?
Hvala na odgovoru i lijep pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

31.01.2020. 09:00

Povisite uzglavlje - podignite madrac na strani gdje je glava djeteta. Uvedite probiotik. Opisane smetnje, a naročito izgledstolica prije ukazuje da je riječ o infekciji (najvjerojatnije virusnoj) a manje je vjerojatno da se razvila alergija. Ako smetnje potraju javite se pedijatru. LP