Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Beba se zagrcne tijekom svakog hranjenja i mlohavi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

PeMa25

21.11.2019. 20:00

Poštovani, beba je rođena 25.10. Od rođenja ima slabije prohodan nosić zbog čega je završila na pedijatriji i 4 dana primala antibiotik. Pušteni smo doma uz savjet da čistimo nosić. Beba je i dalje hropitila, ali sve manje. S 24 dana starosti primijetila sam da je tijekom spavanja duboko udahnula i da nije mogla doći do daha i sva je bila mlohava. Nakon toga je beba nadošla i pronašla se uobičajeno. Odmah smo se javili u bolnicu gdje su napravili pretrage UVZ Mozga. Uvz srca, eeg, te očni pregled, krvnu sliku i urin. Pregled ORL. Nalazi su dobri, ali ona se kod svakog hranjenja zagrcne i ostane bez zraka i tada se jako umiri, oči joj izgledaju jako umorno i odmah zaspi, a ako usana bude plavičasta. Također slabije jede kako su krenuli navedeni problemi. Saturacija nije padala za vrijeme tih napada. Doktori su zaključili da je to sve zbog hlapljivog jedenja. Molila bih i vaše cijenjeno mišljenje. Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.12.2019. 11:55

Pokušajte snimiti ovaj događaj i javite se ponovno u bolnicu. Treba biti oprezan..

PeMa25

22.12.2019. 21:05

Poštovani doktore,
Zagrcavanja su se smanjila, tj. Takvi simptomi koje je imala nisu više toliko prisutni,. Zna se još uvijek zagrcnuti, ali ne plavi i ne mlohavi. Ono što je i dalje problem je nosić koji je stallno aštopan i pun sekreta. Kao i grlo. Čuje se doslovno voda kako kola po grlu, a nosić struže i hropti. Zbog tih problema slabije jede, odnosno počela je slabije napredovati na težini. Sumnju na bronhiolitis su otklonuli. Molila bih savjet kome se obratiti zbog problem s s nosićem jer mislim da su svi problem upravo vezani uz njega. I da napomenem, orl pregled je pokazao omega epiglotis, ali je rečeno da nije za zabrinuti, pa vas molim i više informacija o tome jer ih nismo dobili. Unaprijed hvala.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.01.2020. 10:45

Mislim da zbog sekreta u nosu ne trebate ici na daljnje pretrage - obilazak zdravstvenih institucija nije bez rizika za prijenos zaraznih bolesti. Ispirajte nos 2-3x na dan 2,3% otopinom morske vode (tzv. hipertonična otopina) - više pročitajte o tome na https://littledotapp.com/hr/blog/bolesti/postizanje-prohodnosti-nosa

Što se tiče omega epiglotisa riječ je o normalnoj varijanti hrskavičnog poklopca koji zatvara ulaz u dušnik prigodom gutanja hrane ili tekućine. Postranični dijelovi hrskavice su uvučeni prema unutra pa pri pogledu odozgora nalikuje slovu omega. Vremenom hrskavični dio tog poklopca postaje sve čvršći pa se navedeni oblik može izgubiti.

PeMa25

15.01.2020. 19:40

Poštovani doktore, zahvaljujem na vašim odgovorima. Čistim nosić prema vašim uputama, ali sekret je i dalje prisutan. Uglavnom izvučemo pjenasti, bijeli, vodeni sadržaj, nalik slini.
Unazad 20 dana beba je počela imati i jako eksplozivne, sluzave i kisele stolice. Jako se napinje dok ih ne izbaci. Broj stolica je najčešće oko 4 dnevno. Uz to jako joj krulje crijeva, doslovno bih rekla da vriju. Počela je podrigivati i nakon sat vremena od jela, kao i bljuckati. Puno slini. Često plače, odnosno vrišti na dojci, izvija se i odbija jesti. S tim problemima je počela i nemirnije spavati, zna prije nego utone u san vratiti glavom lijevo desno i lamatati rukama. To se događa samo dok je u krevetiću, odnosno dok ne utone u dublji san, a tada je to kruljenje crijeva naglo probudi i onda opet isti obrazac ponašanja. Može li u pozadini biti skriven refluks? Ili je uzrok svemu samo taj sekret u nosu i grlu?
Hvala na odgovoru i lijep pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

31.01.2020. 09:00

Povisite uzglavlje - podignite madrac na strani gdje je glava djeteta. Uvedite probiotik. Opisane smetnje, a naročito izgledstolica prije ukazuje da je riječ o infekciji (najvjerojatnije virusnoj) a manje je vjerojatno da se razvila alergija. Ako smetnje potraju javite se pedijatru. LP

PeMa25

16.03.2020. 12:15

Poštovani doktore,
Od problema sa zagrcavannjem i začepljenog nosića, nastavili su se problemi sa stolicama i slabijeg napredovanja na težini. S obzirom na česte vodene stolice sa puno sluzi koje su se javila još u prosincu, u siječnju je napravljena analiza stolice koja je pokazala prisustvo clostridiju. Kako su toksini bili granični, nalaz se ponavljao svaka 2 tjedna sve do 5.3, kada je stigao negativan nalaz. Za cijelo to vrijeme beba stagnira na težini te je uvedena nadohranakoju slabo prihvaća. Sad uzima 120ml nadohranu +dojenje na svaka 3, 3,5 sati, ali ne vidi se neki pomak u dobivanju na težini. Jednostavno kao da nije zainteresirana za hranu. Poznate težine: 25.10.3300kg
26.11.4400
17.12. 4730
13.1.5370
11.3.6240
Često zna biti nemirna na bočicu, ali i dojci. kao da se trza/zgrči. Stolica je od početka ožujka svijetlo žuta ili zelenkasta i vodena. Bude ili 3 dnevno ili svaki drugi dan. Beba je dosta razdražljiva, slabo spava preko dana, trza se na svaki šum i često plače/vrišti. Navečer spava, ali joj dugo vremena treba da se umiri, sva se izvija, lamata glavom lijevo-desno, podiže noge u zrak. Kao da se grči. Ima česte vjerove koji su užasno smrdljivim i dosta se napinje dok ih ne i spusti. Slini jako puno, sve stavlja u usta. Odiže se nožicama od podloge, ali se ne okreće na trbuh niti pokazuje naznake za to. Čuje se da hropti, često hrče. Diže glavu. Često lamata rukama. Prati pogledom. Guguće.
Trenutno me brine to njezinoslabo dobivanje na težini i ti obrasci ponašanja (gčenje, mahanje glavom, plakanje, stolica). Može li sve biti posljedica clostridiju ili je u pitaju nešto drugo? Što savjetuete i preporučuje? Zahvaljujem vam na odgovoru i na svim dosadašnjim savjetima.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.03.2020. 15:05

Dajte Saccharommyces Boulardii probiotske gljivice, treba pregledati urin, ultrazvuk trbuha i mokraćnih organa te napraviti pregled stolice na skriveno krvarenje. Odluku treba prepustiti nadležnom pedijatru.

PeMa25

26.03.2020. 14:25

Poštovani doktore, možete li objasniti kako najbolje davati bebi Bulardi probiotske gljivice? Bebi je početkom veljače napravljen UVZ trbuha i to je bilo u redu. Rađen je urin. Pedijatrica kaže da je u redu, iako ima 25 leukociti u urinu. 2x ponovljen, rezultat isti. Također je test na skriveno krvarenje negativan. Naručeni smo za UVZ bubreg u svibnju.
Pedijatrica je preporučila nadohranu Nan H. A. Maksimalno koliko popije je 135ml i to ne svaki put. Najčešće je to oko 100ml i to na svaka 3h. Jučer je imala 6500kg. S tom nadohranom ima zelene stolice koje su intezivnog mirisa. Počela je i dosta bljuckati, nekad čak i 1,5h od podoja. Jedino što sam primijetila da čim je na trbuhu ima vjetrovi koji užasno smrde i buni se. Hroptanje je sad samo ujutro, odmah nakon buđenja. Preko dana se ne čuje.
Hvala još jednom na svim vašim savjetima.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.03.2020. 09:25

Razmutite prah od probiotskih gljivica u malo mlijeka i dajte ga žličicom. Napredak na težini je dobar. Za sada ništa drugo ne treba činiti.