Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Bijeli talog u urinu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Pearl17

15.12.2018. 15:45

Poštovani,
S obzirom da smo obisli vec dva pedijatra i dva nefrologa i jos uvijek ne znaju i ne mogu se dogovoriti u cemu je problem, obeacam se vama za pomoc.
Djevojcica u dobi od 22 mjeseca koja koristi tutu,ne nosi pelene vise unazad mjesec dana povremeno, nekad jednom tjedno nekad dva put pomokri urin u kojem se istalozi bijeli talog.
Jutros je taj talog na toalet papiru ostavio blago narancastu boju.
Sve pretrage su joj uredne, uzv bubrega, desni bubreg mjeri 6,6•2,7cm, nema dilatacije kanalnog sustava, parenhim uredan.
Lijevi bubreg 6,5•3,1cm,naznacen kanalni sustav,pijelin 5-6mm u AP promjeru bez prosirenja vratova i casica,parenhim uredan.
Kreatinin 19
Kalij 4.0
Natrij 138
Kloridi 101
Ukupni kalcij 2,49
Urea 2,1
Urinokultura sterilna
Eritrociti u urinu 1+
Broj E u urinu u mm/3 je 5

Djevojcica nema temperaturu niti se zali dok mokri.
Jedan nefrolog sumnja na soli amorfnih fosfata.
Dok drugi sumnja na ac.uricum u urinu.
Molim vas za misljenje i savjet i objasnjenje ako su ti urati ili fosfati? Jesu potrebne daljnje obrade ili je to normalno?
Djevojcica u zadnje vrijeme vise pije jer su mi rekli da sumnjaju da jeu pitanju manjak unosa tekucine, medjutim i od kad smo povecali unos i dalje se urin ponovio dva puta u dva tjedna.

Zahvaljujem najljepse!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.12.2018. 11:10

Teško da ću iti pametniji od dva nefrologa, no ipak, obojenost taloga ukazuje da je riječ o oksalatnim kristalima koji nastaju zbog nedovoljnog unosa tekućine u odnosu na gubitke (znojenje - pretoplo odijevanje, pregrijani prostor) i unosa C-vitamina i zeljastog povrća. Ako se sumnja na uratne kristale trebalo bi odrediti razinu mokraćne kiseline u krvi a postoji mogućnost analize sastava kristala. Definitivno područje ekspertize dječjeg nefrologa...