Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


blizanci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marija

07.03.2002. 20:40

Imam djevojčice jednojajčane blizanke. Međutim, jedna piše lijevom rukom, jedna s desnom. Jedna može napraviti "barkicu" sa jezikom (kao otac), druga to ne može. Da onda jesu jednojajčane blizanke?Napominjem da su zaista slične i mnogi ih ne razlikuju.

Dr. Darko Richter

07.03.2002. 23:01

Da li je netko jednojajčani blizanac, može se sa sigurnošću samo isključiti, ali ne i konačno dokazati (slično kao i nečije očinstvo). Svijanje jezika u frulicu ili barkicu kako vi kažete, vjeruje se da je dominantno nasljedna osobina, i u tom slučaju posjedovali bi je oba jednojajčana blizanca. Prema tome, bez obzira na sličnost djevojčica, njihova jednojajčanost je upitna. Kao što sam rekao, jednojajčanost se može isključiti, ali ne i potvrditi. Mogu se napraviti testovi tkivne podudarnosti, npr. krvna grupa i HLA-tipizacija. S objašnjenjem da to želite, možete tu pretragu obaviti na Rebru u Zavodu za tipizaciju tkiva.