Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Osip


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Snježana

08.03.2002. 13:59

Poštovani,
Moja sedmomjesečna kćer već nekoliko tjedana ima na ispod očiju (ispod donjeg kapka, podočnjaci) osip sa sitnim prištićima i crvenilom. Nema nikakvih simptoma upale očiju, osim što dosta često trlja oči.
Terapija je do sada bila Cloramfenicol (na preporuku pedijatra) no nema nikakvih znakova poboljšanja.
Moj subjektivan dojam je da se osip pojačava kada je u dodiru sa plišanim ili sličnim igračkama koje su oprane praškom za rublje. Da li je moguće da se radi o alergijskoj reakciji ili o upalnom procesu ? Da li preporučate pregled kod oftalmologa i gdje?
unaprijed zahvaljujem i pozdravljam

Dr. Darko Richter

08.03.2002. 20:13

Sve što navodite je moguće, a alergija je samo jedan oblik upale. Kako kloramfenikol nije donio očekivano pobljšanje, alergijska ili iritativna reakcija na plišanu igračku je tim veća mogućnost (naime, klolramfenikol je antibiotik i on bi djelovao na bakterijsku, ali ne i virusnu, alergijsku ili iritativnu upalnu rekaciju). Možete pokušati kožu namazati mašću Dexamethason-Neomycin, koja sadrži kortikosteroid koji će privremeno izbrisati alergijske smetnje, ako su one u pitanju. Možete se konzultirati s oftalmologom, dermatologom ili pedijatorm-alergologom.