Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Bljuckanje kod bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lucky29

05.07.2022. 18:30

Poštovani, beba ima 4 mjeseca i tjedan dana, rođen sa 3.380 sada ima 7.060 kg. U zadnje vrijeme jako često bljucka nakon jela. Nije to velika količina mlijeka ali dešava se sve češće. Sa mjesec i pol je kratko bio na Ar formuli koju smo prestali davati radi grčeva, od tada je na običnoj formuli. Ima li smisla sada opet ići na AR formulu zbog bljuckanja, pogotovo s obzirom da smo polako već krenuli sa dohranom?
Hvala
Lp

Lucky29

10.07.2022. 09:35

Poštovani, da se odmah nadovežem na pitanje: navedena beba od rodjenja malo teže jede, treba mu se dosta gurati, količina koju popije je cca 850 ml u 24 sata. Ali zadnjih dana odbija jesti, tuče bočicu, izvija se i kad ga se stavi u položaj za hranjenje plače. Jede i po 45 minuta nekih 100 ml i sve ga je teže nahraniti. Kada pokušam u snu ili spava prečvrsto pa ne sisa ili se probudi pa ne želi. Ima dosta vjetrova pogotovo kad jede pa nekad damo Espumisan. Stolica se dosta stvrdnula otkad smo uveli samo par žličica za probu do sada tikvice, mrkve i rižinih pahuljica i ima stolicu svaki 2-3 dan. Dohranu isto za sad ne prihvaća baš. Urin redovno kontroliramo jer je sa 3 tjedna imao eserihiju coli.
Molim vas savjet.
Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.07.2022. 18:50

Prema navedenom napredak na težini je značajno iznad prosjeka. Nadalje mislim da je prerano započeta dohrana. Ako je bljuckanje jako izraženo možete ponovno uvesti AR formulu. Nemojte vršiti prisilu na jedenje, opisani znaci ukazuju da postoji psihološki otpor prema hranjenju i to može postati značajan problem i izvor frustracije. Pokušajte prepoznavati signale gladi i tada pokušajte hranjenje, ako odbija hranu prekinite. Naravno, kolike značajno remete sve oko hranjenja te je važno vaše strpljenje i smirenost, sve suprotno će pogoršavati simptome. Urin nastavite redovito kontrolirati i napravite ultrazvučni pregled trbuha i mokraćnih organa ako do sada niste.

Mmmarija

11.10.2022. 11:10

Postovani, moja beba od mjesec dana po mom misljenju previse bljucka. Beba pije moje mlijeko na flasicu. Rodjen je 3350 , otpusna tezina 3200g. Sa mjesec dana 4500g.
Problem je u pocetku bio sto sam ga hranila u lezecem polozaju i vjerovatno se prejedao. Kad sam to promjebila, bljuckanje se smanjilo ali nije nestalo. Medjutim pokusala sam mu uvesti AD , jer mi mlijeka nestaje, ali svako probavanje Ad se zavrsilo povracanjem istog. Ne znam da li treba da me brine to bljuckanje, nekad je u velikim kolicinama i iz vise puta... a pogotovo ne znam na koji nacin da uvedem AD kad se svaki zavrsi povracanjem?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.10.2022. 10:45

Postoji velika razlika između bljuckanja (izlijevanja) i povraćanja. Dobro je što dijete nadprosječno dobija na težini. Povraćanje može biti uzrokovano time što dijete brže unese određenu količinu mlijeka ali može biti uzrokovano i alergijom na bjelančevine kravljag mlijeka. Postoje anti reflux (AR) formule, no posavjetujte se s djetetovim pedijatrom.