Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bol u nozi - izmisljena ili stvarna?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Luka

29.04.2003. 13:29

Sin ima 2 i pol godine. Proteklih mjeseci znao se tu i tamo požaliti na bol u nozi (stopalu). Tada smo zaključili da je uzrok vjerojatno neke smetnje u obući. Nakon kupovine adekvatnije obuće naizgled je problem time rijesen. No treba istaknuti i to da je dijete u vrijeme žaljenja na bol u nozi dobilo od mame i odgovarajuću "porciju" maženja i ljubljenja. U zadnjih mjesec dana ponovo se žali na bol, gruba procjena: 3-4 puta na dan, nakon čega uvijek uslijedi brižna majčina njega i slično. Inače je razigrano dijete, te mu se u igri ili normalnom hodu i trčanju ne zamijećuje da podnosi neku bol ili da šepucka. Imam dojam da se uglavnom žali u trenucima kada je umoran, gladan i slično. Da li je moguće da on koristi razrađenu taktiku pridobivanja majčinog zagrljaja na taj način da lažno prijavljuje bol? Bilo bi mi lakše kada bih znao da nismo jedini s takvim slučajem. Također, da dodam, vrlo često tijekom maženja, nakon par minuta, na pitanje - boli li te ? - odgovara niječno. Što učiniti?

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

29.04.2003. 21:44

Cijenjeni gospodine Luka, početi ću s odgovorom na vaše zadnje pitanje "Što učiniti ?" : Pričekati ! Takav zaključak dozvoljava odlično opće stanje Vašeg djeteta. No, bolovi kao subjektivna poteškoća postoje, te ih ne treba posve zanemariti. Što učiniti ? Ne postavljati stalna pitanja, na koja se može dobiti neadekvatan (bilo pozitivan , bilo negativan) odgovor, ovisno o trenutnoj situaciji. Važno je promatrati dijete (bez komentara pred njim): aktivnost, umor, vrijeme javljanja boli, način hoda, ponašanje (moguće je da "privlači" pažnju) i sl. Iznad svega, značajno je promatrati bolom zahvaćeni zglob (a - po potrebi - i druge zglobove), tj. ev. otok, crvenilo kože, druge promjene na koži itd. No, u slučaju dužeg trajanja smetnji, a osobito u slučaju nastanka nekog drugog dodatnog simptoma, treba potražiti pedijatra koji se bavi s koštano-mišićnim sustavom i ortopeda radi zajedničke kliničko-laboratorijske provjere zdravstvenog stanja. U uvjerenju da se radi o bezazlenoj i prolaznoj pojavi, srdačno Vas pozdravljam.