Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bolovi u trbuhu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dasha

17.03.2010. 14:25

Poštovani dr. Richter,

moj sin od 2 godine je povraćao prije 5 dana, dan nakon toga je imao temperaturu do 38,5, nakon toga se sve manje više stabiliziralo. Dakle, dijete nema temperaturu, ne povraća, nema proljev. Zabrinjava me to što se žali na bolove u trbuhu, plače kad se pokaka i jako je lošeg raspoloženja (plače, stalno se želi nositi, slabo jede) jučer i danas. Po savjetu pedijatrice mu dajem Pro-life suspenziju i nisam mu davala mlijeko otkad je povraćao, jede malo dijetalniju prehranu, ne dajem mu slatkiše niti masnu hranu. U stolici nema sluzi. Ne znam da li je to samo želučana viroza, čujem da vladaju sada. Što vi mislite, da li bi trebalo nešto poduzeti?

Darko Richter, dr. med.

17.03.2010. 18:55

Ja mu ne bih davao da sada jede ono što mu škodi.
Vi najbolje znate što mu dajete, i što mu škodi.
Pro Life, npr., nije baš dobra stvar za proljev, jer je, u stvari, mlijeko.
To nije lijek, jer, da jest, uzimali biste ga na recept.

Darko Richter, dr. med.

17.03.2010. 20:20

Pomiješao sam ProLife s nekim jogurtima, pa to samo znači da NIJE na bazi mlijeka.
Međutim, sve ostalo stoji, kao i činjenica da nema što raditi u liječenju proljeva ili postdijarealnih tegoba, već samo, i to ako, u prevenciji.

dasha

18.03.2010. 10:55

Hvala Vam na odgovoru.
Djetetu je od jučer bolje. Za Pro-life sam našla ovo: Prolife suspenzije sadrže pet tipova živih mliječnokiselinskih bakterija, glukooligosaharid, pivski kvasac i vitamine B skupine. Davala sam ga isključivo po savjetu liječnika. Moram priznati da su ponekad i ti savjeti kontradiktorni. Npr. nova je praksa kod proljeva i povraćanja čak i u zaraznoj bolnici (ako dijete završi tamo zbog težih oblika proljeva i povraćanja) da se ne primjenjuje dijeta, dakle djetetu se daje i mlijeko, povrće, voće što je prije bilo isključeno, davala se kuhana riža, šipkov čaj, dvopek i sl. Moram priznati da je meni u praksi ovaj prvi pristup bez dijetalne prehrane uvijek pogoršao stanje, za razliku od ovog drugog. I jedno i drugo savjetuju liječnici, npr. moja pedijatrica zagovara više ovaj drugi dijetalni pristup.

Darko Richter, dr. med.

18.03.2010. 15:55

Očito niti proljevi nisu više što su prije bili, a pitanje je, da li je nešto proljev kada kaže mama 21. stoljeća. Sredinom prošlog stoljeća proljev je bio vodopad, a dijete umiralo od eksikoze, tj. krajnjeg isušenja (dehidracije). I manje teških, a pravih prolejva ja vidim i dan danas. I uvijek ih liječim onako kako treba, a ne kako je moda. A doktori liječe prema kazivanju majke. I tako, liječeći mlijekom proljev za koji je samo mama sigurna da je proljev, dođu do zaključka da dijeta nije potrebna. Ili nekako drugačije?
Ma što tko govorio, prijelom noge ne liječi se hodanjem niti igranjem nogometa, pa se niti prolejv ne liječi naguravanjem zadataka upaljenom crijevu. To je barem jasno.

dasha

19.03.2010. 11:15

Razumjela. Hvala.

MelindaM

27.01.2023. 08:55

Postovani doktore ,

Zamolila bih Vas za misljenje. U pitanju je djevojcica starosne dobi 4 godine i 3 mjeseca,tezine 24 kg.
Prije 3 dana (bez ikakvih prethodnih simptoma) u sred noci u toku spavanja imala je zimicu i groznicu ,javila se temp 39.2 ,zalila se na bolove u rukama, malaksala je i povremeno na bolove u trbuhu,bez proliva i povracanja.Odvedena je na pedijatriju,dobila je paracetamol supp 250 mg ,u roku 1 h temp je opala na normalne vrijednosti 37 stepenii vracena je kuci. Od strane pedijatra tu noc je dobila preporuku za kucno lijecenje tj skidanje temp ,naizmjenicno paracetamol 250 mg i ibuprofen 125 mg (supp-cepici),kontrola nadleznog pedijatra za 3 dana uz KKS,CRP I nalaz urina,a ukoliko dodje do pogorsanja opsteg stanja da se javimo nadleznom pedijatru za daljnje pretrage. Iduci dan je imala temp( varirala je , ujednom sa zimicom ) , odbijala je hranu ,pila manje kol tecnosti(voda,caj),jednom povratila onako kasast gusci sadrzaj s mirisom na zelucanu kiselinu. Tajd dan je imala stolicu normalne konzistencije i boje ali jako neugodnog mirisa,i ceste vjetrove takodje jako neugodnog mirisa. Odvezli smo je privatnu laboratoriju ,uradjeni su joj KKS (leukociti mirni i ostali parametri uredni),CRP (16.8) i nalaz urina ( uredan). Temperatura je svo to vrijeme bila uporna i skidali smo je cepicima, i dalje se povremeno zalila na bolove u abdomenu takodje bez proliva i bez nastavka povracanja. Predvece se javlja urtikarija na vratu ,rukama , i po donje-bocnim stranama abdomena,bez temperature (bila je afebrina nekih odvezli smo je na hitnu i dobila je Urbazon 30 mg,na sto se urtikarija povukla,te smo vraceni kuci,dr nisu pridavali znacaj bolvima u abdomenu to su pripisali kao" virusnom uzroku" i dobili smo preporuke da se javimo pedijatru i uradimo stolicu na crijevne parazite. Tu noc se ponovo javila temp 39 i dobila je cepic u 2 sata pred jutro (ibuprofen 125 mg) nakon cega je pocela opadati. Bila je pospana ,i dalje bez apetita (samo caj i voda u manjim kolicinama) , pocela se sve vise zaliti na bolove u abdomenu ,na sto smo je ponovo odvezli ponoviti iste nalaze krvi( KKS i dalje bez promjena ,LEU mirni ) CRP 19.22 , gdje ona postaje sve vise malaksala i sve se vise zali na bol u abdomenu,hranu odbija. Odvezena je pedijatru ,dobila uputnicu za djeciju kliniku-hirurgiju ,pod dijagnozom "colicae abdominalis " . Uz pregled hirurga i UZ,dr iskljucuje appendicitis i peritonitis ,uzrok bola jos uvijek nepoznat ,hospitalizovana je njeno opste stanje i dalje isto,malaksala ,pospana ,bez apetita,sa bolovima u trbuhu ,ali ljekari ne znaju uzrok. Veceras je imala sitni tackasti osip po tijelu ,dobila je u th lordes i infuziju za rehidrataciju.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.02.2023. 22:45

Eh, teško da mogu biti pametniji od svih koji su gledali dijete. Definitivno izgleda kao primarno virusni infekt, no pretpostavljam da su provjerili urin i šećer u krvi. Ne mogu Vam ništa drugo odgovoriti.

Lp