Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


borelioza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mamaana

08.05.2012. 09:35

Poštovani,
imam sina starog 11,5 god,10 dana nakon ugriza krpelja pojavilo se karakteristično crvenilo za boreliozu na mjestu ugriza,naša doktorica mu je dala sumamed 250mg 1*1 na dan tjekom šest dana,zanima me da li je to dobar odabir lijeka s obzirom da sam pročitala da se za to daju neki drugi lijekovi, da li je 6 dana dovoljno duga terapija?Kako mogu znati da je izliječen i da li postoji još nešto što bi moglo pridonijeti njegovom izliječenju?Pročitala sam da su posljedice strašne ako se ne liječi adekvatno i na vrijeme ,stoga sam veoma zabrinuta.Kako mogu znati da se ta bolest neće vratiti u starijoj dobi ? Trenira rukomet, da li smije nastaviti ili mora malo mirovati?Crvenilo se povuklo nakon treće kapsule.Unaprijed hvala na odgovoru.Lijep pozdrav od zabrinute mame.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.05.2012. 01:25

Kada je riječ o lokaliziranoj pojavi infekcije Borelijom (na mjestu uboda) preporuča se terapija azitromicinom (sumamedom) u dvostrukom trajanju - kako je Vaša liječnica propisala. Ako bi se negdje drugdje na tijelu pojavila slična pomjena to bi ukazivalo na sistemsku boreliozu (znak da je bakterija ušla u krv) i nužno se treba liječiti u bolnici.

Mari1

06.08.2019. 12:55

Poštovani, dijete je dobilo ugriz krpelja prije dva mjeseca nakon mjesec dana je dobila sumamed jer osip nije prepoznat ranije i nije bio lokaliziran na mjestu ugriza, nakon toga je dobila amoksicilin u trajanju od dva tjedna i nakon prestanka uzimanja amoksicilina se pojavljuju tikovi svaki put kada zaspe od u trajanju od sat vremena svakih nekoliko sekundi trzanje rukom ili nogom, kakoto nije imala prije mislim da je povezano sa bakterijom i bojim se da nije antibiotik pila dovoljno dugo. Pitanje bi bilo dali bi bila učinkovitija intravenozna terapija sa obzirom da je ona imala diseminirani osip a pila je samo sumamed i dva tjedna amoksicilin. Nalazi serologije će biti gotovi za deset dana a ono sto me zbunjuje je sto su rekli u bolnici da oni neliječe pozitivan nalaz ako je terapiju već dobila nego samo ako se pojave vidljivi simptomi, zar nebi trebalo liječiti ranije sto jačom terapijom da do toga ne dođe?
Zahvaljujem

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.08.2019. 13:40

Terapija koja je data je primjerena i dostatna za izlječenje. Ukoliko postoje dvojbe oko neurološkog statusa treba konzultirati neuropedijatra i procijeniti ia li znakova neurološke bolesti i prema tome postupiti, svakako uz konzultaciju infektologa.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.08.2019. 13:40

Primjenjena terapija je adekvatna što se tiče doze i trajanja. Ako postoji sumnja na neurološke ispade treba konzultirati neuropedijatra i ovisno o nalazu dogovoriti s infektologom daljnje postupanje.