Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Bronhiolitis i slab prirast


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Moma12

07.05.2019. 00:45

Pozdrav,
Beba sa mjesec i 27 dana je hospitalizirana zbog bronhiolitisa. Terapija su bile inhalacija 4x hipertoničnom otopinom, položajne drenaže te aspiracija. Nakon dva dana stanje se znatno poboljšalo te su inhalacije smanjene na 2x uz p.drenaže i apiraciju. Četvrti dan smo otpušteni kući uz savjet da se sve ovo nastavimo raditi doma jer imamo inhalator. Prošlo je skoro mjesec dana od kad smo otpušteni i curica i dalje kašlje ponekad, bili smo kod pedijatrice na kontroli, ona je rekla da je beba sad super i da prestanemo s inhalacijama. Međutim, nakon što smo prestali s inhalacijama, beba je opet počela hroptati kao da joj se počelo nakupljati opet. Inhalirala sam je i odradila drenaže nakon čega je povratila sluz za zelenkastim komadićima. Da li da nastavim inhalirati ili? Ono što me najviše zabrinjava jest njezin jako mali prirast unazad mjesec dana. Naime dobila je samo 450g (ovo uključuje vaganje prije nego smo hospitalizirani pa sve do sad). Pedijatrica nije bila previše zabrinuta zbog prirasta, no meni se ovo sve nekako oduljilo i nikako da krene dobivati na težini kako treba. U prva dva mjeseca dobila je 2kg, a sad ni pola kg. Što vi mislite o svemu tome?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.05.2019. 11:50

Bronhiolitis u ovako ranoj dobi je teška bolest i svakako se može odraziti napredovanje na težini. Kašalj može trajati mjesecima. Inhalacije hipertoničnom otopinom možete sprovoditi dokle god dijete ima smetnje. Ukoliko se kašalj pogoršava potrebno je javiti se na kontrolni pregled, treba kontrolirati i prirast na težini. Za sada nema zabrinjavajućih elemenata koji bi zahtjevali dodatne mjere.

Moma12

15.05.2019. 20:20

Hvala puno na odgovoru. Beba je napokon počela lijepo napredovati, pa se nadam stajemo u kraj bolesti.

Lijep pozdrav