Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


campylobacter jejuni


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maria

18.04.2002. 23:27

Poštovani,
molim vaše mišljenje vezano za nalaz stolice moje kćeri (23 mj.). Naime, nakon tri dana proljeva, temperature (najviša do 38,5 jedan dan, zatim je varirala i nije rasla više od 37,5) i bolove u trbuščiću u stolici je pronađena bakt. campylobacter jejuni. U međuvremenu je pila sinersul 5 dana. Liječnik na Zaraznoj nije prepisao nikakvu terapiju već samo kontrolu stolice za 2-3 tjedna. Međutim, čitala sam da ova infekcija može uzrokovati GBS pa me zanima je li ipak potrebna terapija antibiotikom. Stolica je sada nakon 7 dana normalna iako češća nego inače, ali se kćer još uvijek povremeno žali na bolove.
Molim vaše mišljenje!

prof dr sc Ana Votava-Raić

20.04.2002. 19:04

Štovana gospođo Maria, infekcije s campylobacter jejuni česte su (u razvijenim zemljama češće od infekcija uzrokovanih salmonelama i šigelama). Klinička slika koju ste opisali u Vašeg djeteta gotovo se može nazvati tipičnom; osobito je redovit simptom bol u trbuhu. Komplikacije su rijetke, pa u slučajevima u kojima je tok bolesti uobičajen, ne treba na njih misliti. Inače, lijek izbora je eritromicin (koji, dat peroralno, i sam ima nuzpojave), za koji, međutim, u konkretnom slučaju ne postoji indikacija.
Srdačni pozdravi !