Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Celijakija kod djece


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mimi23

26.07.2019. 23:50

Poštovani doktore, pedijatar je poslao dijete na testiranje na celikaju..stigli su nam ovi rezultati...povišeno je ovo gdje pise slovo H, gdje su rezultati 113 i granično gdje je rezultat 18. Bila bih vam zahvalna ako bi mi mogli protumačiti što to znaci? Djecji gastroenterolog tvrdi da ne treba na daljnje pretrage jer su igA u granicama... Citam da je jedino sigurno kroz biopsiju... dijete nema problema osim sto je anemicna od rodjenja, ali to brzo rijesimo uz sirup. Ne bih ju podvrgavala ako ne treba, a opet ne bih da joj stetim. Zanima me i vase nisljenje.Hvala unaprijed!

Antitijela na tkivnu transglutaminazu klase IgG- 3
Antitijela na tkivnu transglutaminazu klasa IgA-8
Glijadinska antitijela klase IgG- 113 H
Glijadinska antitijela klase IgA- 6
Antitijela na deaminirani gliadinski peptid klase IgG (anti DPG) 18 H
Antitijela na deminirani gliadinski peptid klase IgA(anti DPG) - 3

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.08.2019. 12:55

Gastroenterolog je u pravu, ako dijete uredno napreduje i nema probavnih smetnji ne treba ništa činiti. Tek smanjite unos hrane s glutenom, nemojte ga izbaciti iz prehrane samo izbjegacajte da namirnice koje sadrže gluten ne budu zastupljene u velikim količinama.

Mimi23

08.08.2019. 10:25

Hvala Vam puno! Lp

tinika222

09.08.2019. 14:30

Poštovani doktore,
Mlađi sin (sada 3 godine) boluje od celijakije koju smo dijagnosticirali u 2 mjesecu ove godine. Prije mjesec dana radili smo kontrolni nalaz antitijela za mlađeg i preventivno starijem (6 godina) zbog genetske predispozicije.
Nalaz za mlađeg je odličan, međutim muče me referentne vrijednosti kod starijeg, stoga vas molim vaše tumačenje i mišljenje. Osim HLA tipizacije što nam je dalje činiti i da li je nužna biopsija (ukoliko bude pozitivan genski test na celijakiju) koju bi pokušali izbjeći ako možemo?
Igg tTg 2
IgA tTg 0
Glijadinska antitijela IgG 0
Glijadinska antitijela IgA 1
IgG (anti DPG) 30 H (povišen >20 pozitivno)
IgA (Anti DGP) 2

Protenini
imunoglobulin E 19 (<90)
imunoglobulin A 0,78 (snižen interval 0,83-2,17)

drugim riječima po nalazu povišen mu je IGG (anti DPG) i snižen imunoglobulin A. Zanima me za što su uopće bitna antitijela na deaminirani gliadinski peptid klase IgG (anti DPG) i na što mogu upućivati, kao i ovaj sniženi imunoglobulin A (protenin)?
Da li osim na celijakuju ove referentne vrijednosti mogu upućivati na nekakvu drugu autoimunu bolest ili nedostatak nečega.
Napominjem da od dana kada je dijagnisticirana celijakija mlađem sinu, kod kuće smo svi na bezglutenskoj prehrani, s tim da stariji u vrtiću i vani koristi namirnice sa glutenom, tako da ga svakodnevno unosi u organizam, samo ne u količini kao prije.
On nema nikakvih tegoba, normalno se razvija (120 cm i 22 kg), doduše unazad mjesec dana možda sam primjetila po odjeći da je malo stao sa rastom, ali po visini i težini je u prosjeku.

Hvala unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.08.2019. 14:35

Obzirom na obiteljsku priču i kontinuitet praćenja starijeg djeteta preporučam da o ovim stvarima porazgovarate s gastroenterologom koji je i indicirao ove pretrage.. Više o stvarima koje Vas zanimaju možete pročitati na http://huom.hr/wp-content/uploads/2018/04/celijakija_hlz_postupnik.pdf