Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6288 | Broj poruka: 25177

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zagreb, Zvonigradska 9


Pokretan lifni cvor


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marijaaa8

05.08.2019. 09:40

Vec nekoliko nedelja na vratu imam povecan limfni cvoric koji se ne vidi golim okom, vec se oseti kada se pipa da je kao zrno graska, bezbolan I pokretan. Na istoj toj levoj strani imam hronicno uvecan krajnik, umnjake u nicanju i hipoehogeni cvor na stitnoj zlezdi velicine 17mm, vaskularizovan.
Krvna slika je u redu. Crp nizak- 1,2, sedimentacija eritrocita 12, leukociti na gornjoj granici-9
Na ultra zvuku stitne zlezde su primeceni limfni cvorovi povecani do fizioloskih granica do 10mm, bez patoloskih promena.
Kakvo je vase misljenje?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.08.2019. 12:55

Prema opisu bi bila riječ o zdravom limfnom čvoru i nema znakova bolesti. Ipak, bez pregleda to nije mudro konstatirati, treba popipati sve regije gdje se mogu naći limfni čvorići, popipati štitnjaču, pogledati usnu šupljinu i grlo, popipati jetru i slezenu. Dakle treba se javiti svom doktoru.,

Marijaaa8

07.08.2019. 16:25

Na orl pregledu je sve je receno da je krajnik hronicno blago povecan. Grlo je u redu. Palpacijom se uspe napipati i limfni cvoric i nodus na zlezdi koji kontrolisem najmanje jednom godisnje I za sad nema bitnih promena. Za krvnu sliku su rekli da je u redu. Mada taj cvoric stoji malo uvecan iako neprimetan, orl misli da to nije neobicno zbog ranijih angina I da tu antibiotici I nisu od neke pomoci.
Inace sklona sam iskakanju limfnih cvorova s vremena na vreme I oni se vremenom povuku.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.08.2019. 14:35

To je sve normalno, ne vidim razloga za brigu ii kontrole.