Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


cijepivo protiv gripe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

katarina

15.10.2001. 12:36

imam dvoje djece (5 god. i 1.5 god) pa me zanima koliko je to cijepivo stvarno potrebno. Da li je bolje da dijete stvara na prirodan nacin imunitet ili da mu na ovakav nacin pomazemo.
Do sada nisu bili cijepljeni (cijapivo protiv gripe) i (pogotovo starije dijete) nije bilo uopce bolesno mada od druge godine redovito ide u vrtic. Osim laganog surenja nosa, dijete je potpuno zdravo. Mlade djete je sada na jesen krenulo u jaslice .
Do sada isto nije bila bolesna jedino sto je zna nosic zezati jer ga jos ne zna sama ispuhati pa se slajm hvata za grlo i stvara se upala.
Muz i ja smo zdravi.
Molim savjet.Ako se cijepiti koliko je to potrebno i nama kao starijima?

Dr. Darko Richter

15.10.2001. 19:43

Cjepivo protiv gripe namijenjeno je u prvom redu starijim osobama te osobama s nekom kroničnom bolesti kojima bi gripa bitnije poremetila zdravstveno stanje, a možda ih i životno ugrozila. Među djecom to su ona koja boluju od astme, drugih kroničnih plućnih bolesti (npr. cistične fibroze) te srčanih bolesti. Djeca u načelu imaju nešto blaži oblik bolesti, pa se ne uobičava cijepiti ih, ako su inače zdrava. No, bez obzira na gornje smjernice, i zdrava se djeca smiju cijepiti uz uvjet da imaju određenu dob - to može varirati od proizvođača do proizvođača, a u nas registrirani FLUARIX može se primijeniti počeviši od navršene prve godine života. Inače, cjepiva su vrlo različita i treba u načelu koristiti tzv. "split" vakcinu, a ako je moguće i tzv. liposomalne vakcine (čini mi se da ih u nas nema). Cijepljenje inače zdrave djece prakticiraju neke zemlje (npr. Japan) čime onemogućuju širenje virusa dječpjim kolektivima i indirektno postižu sigurniju zaštitu starije populacije (djedovi i bake). Cjepivo protiv gripe može imati nuspojave, od uobičajene bolnosti na mjestu injekcije, do temperature i osjećaja slabosti ili čak nekih neuroloških komplikacija (vrlo rijetko). Iako, ako to želite, možete cijepiti i svoju pretškolsku djecu,mislim da još za to nije u potpunosit "sazrela" situacija, iako mi se čini da će za koju godinu i to cijepljenje biti univerzalno preporučeno.