Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


industrijske kasice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Vedrana

12.10.2001. 22:15

moja kcerka ima punih 6 mjeseci, i pred 10-tak dana zapocele smo s dohranom. planirala sam koristiti industrijske kasice, ali nakon sto sam proucavala njihov sastav, puna sam dilema. naime, u mnogim kasicama se nalaze sastojci koji se u toj dobi za koju su namijenjene, ne preporucaju. tipa: punomasno mlijeko, vrhnje, med, narancin i limunov sok, sol...
posto ne mogu biti sigurna gdje je raslo voce i povrce koje mi je dostupno, sta da radim? cime da ju hranim?

prof dr sc Ana Votava-Raić

13.10.2001. 07:17

Štovana gospođo, kao što sam već na drugim mjestima ovog foruma istakla, poslije 6.mjeseca dojenačkog života dohrana je nužna. Industrijska dojenačka hrana prilagođena je kvalitativno i kvantitativno probavnom sustavu dojenčeta kojemu je i namijenjena. Istovremeno, svi su sastojci u posebnim laboratorijima strogo kontrolirani (i mikrobiološki, toksikološki…) i zadovoljavaju najviše standarde. Ova hrana u svakom je slučaju kvalitetnija od one pripravljene u kuhinjama naših domaćinstava. Sve sastojke hrane koje navodite (uključujući sol) u određenim količinama (upravo u industrijskoj hrani ona je strogo određena) dijete u drugoj polovici dojenačkog perioda može i treba uzimati. Iznimka su samo djeca s posebnim bolestima, što nije predmet ovog razgovora. Prema tome, ako Vam to materijalne mogućnosti dozvoljavaju, industrijsku hranu Vam svakako preporučam. Također je poželjno da mliječni obrok i dalje bude obrok majčinog mlijeka, naravno, ako je to moguće. Srdačan pozdrav.