Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Cijepljenje neurorizičnog djeteta protiv KME


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dragica333

28.05.2019. 12:50

Dobar dan, molila bi Vas za savjet za cijepljenje djeteta protiv krpeljnog meningoencefalitisa.

Dijete je staro 4,5 godine , visok je 120cm i ima cca 20kg (dosta je visok za svoju dob). Inače redovito cijepljeno prema kalendaru, uz prevenar sa 3 godine, nije imao nikakvih nuspojava.

Brine nas nekoliko stvari, uz naravno sveprisutan bauk o cjepivima koja uzrokuju „sve moguće bolesti i bolesna stanja“. A i spisak nuspojava kod cjepiva je pozamašan, ali uostalom takav je i kod svih ljekova ali opet...

Dijete je rođeno sa 1.700g u 35. Tjednu, i imalo je krvarenje 2. Stupnja na mozgu. Redovito smo vježbali dok se nije počeo dizati na noge, prohodao je sa 19 mjeseci, a progovorio par mjeseci kasnije. Trenutno mu je fina motorika nešto lošija od vršnjaka, ali ništa ozbiljno, tu informaciju smo dobili od vrtićkog psihologa, inače se nigdje drugdje ne kontroliramo.

Sljedeći problem je što je rođen sa atrezijom anusa, prva operacija je bila drugi dan života, druga sa godinu dana, a zadnja sa godinu i pol. Jedno vrijeme smo koristili dosta laksativa (potralak) ali se vremenom izregulirala stolica i trenutno smo ostali samo na vlaknima (Nutricia multifibre). Redovito se kontroliramo na Rebru kod prof. Luetića.
Nikakve druge ljekove ne uzima.

Živimo u Čakovcu, čuli smo da je naše područje najviše pogođeno sa zaraženim krpeljima. Bake i dede su nam također u okolici, puno boravimo kod njih. Jedni žive uz Muru gdje je jako bujna vegetacija (i komarci su užasni), a drugi pokraj šume i dosta napuštenih i neodržavanih livada. Jako učestalo smo u doticaju sa krpeljima, redovito ih netko skida sa svoje odjeće ili sa sebe, ali nasreću dijete ih nikad nije imalo.

Malo sam bila opširna da bi stekli bolju sliku jer Vas molim za savjet da li bi bilo dobro dijete cijepiti ili ipak ne? Važemo moguće nuspojave na jednoj strani (ova neurorizičnost pri rođenju nas najviše brine), i velik rizik od ugriza zaraženog krpelja u našem kraju s druge strane.

Hvala Vam najljepša
lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.06.2019. 08:55

Sve što ste naveli nije prepreka za cijepljenje. Obzirom na područje u kojem boravite svakako to učinite. Nije za očekivati neželjene nuzpojave - do sada sam viđao lokalnu bolnost i manju oteklinu naredna 2-3 dana nakon cijepljenje i samo u dvoje djece, od kako radim, su imale blago povišenu temperaturu 2 dana.