Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Citanje nalaza UZV mozga, hipertonus i krizanje nogica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lealea12

16.03.2023. 22:10

Lijepi pozdrav.
Majka sam bebe od 5.5 mjeseci i pokusat cu skratit pricu sta vise mogu.
Djecak, drugi porod, roden tocno na dan termina, vaginalni porod, 20 min provedenih u radaoni, 7 min nakon prirodnog puknuca vodenjaka stize na svijet. Apgar 10/10, sve savrseno. Od pocetka favorizira jednu stranu tijela. S 2 mjeseca na pregledu kod pedijatrice, ona uocava blago izvijanje i "tvrdocu" ali mista alarmantno. Na pregledu s 4.5 mjeseca misli da ima hipertonus i salje nas na UZV mozga.
Da napomenem, on se sa 4.5 mjeseca vec poceo okretati s leda na stomak, glavicu drzi perfektno. Otprilike tada poceo je jako cesto krizati nogice i dok je na ledima i dok je na trbuhu.
Pregled kod neuropedijatrice prosao uredno, sve je uredno. Ultrazvuk mozga kaze isto tako uredan, dijagnoza blagi hipertonus. Bas tada na pregledu nije prekrizio nogice i ja sam zaboravila pitat za to. Nakon 20 dana idemo kod pedijatrice, ona pregleda nalaz i pocinje spominjati nekakve crtice i cerebralnu paralizu a meni se noge odsjekle.
Evo sta pise u tom dijelu nalaza kojeg je ona spomenula:
Mozdani parenhim: radijalne pruge u bijeloj tvari
U N. Kaudatusu vide se sitne linearne crte koje su hiperehogenije. Cirkulacija likvora uredna, ne vidi se patoloskih pulzacija.
Ostatak nalaz sve pise uredno pa necu ni spominjati.

Moje pitanje zapravo nakon svega je, da li te nekakve crte stvarno nesto lose znace? I da li je to krizanje nogica radi hipertonusa, CB ili samo radi "gusta"? Da napomenem, uvijek ide lijevom preko desne i lijevo stopalo mu inace ide dosta prema unutra.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Lealea12

17.03.2023. 11:20

I zaboravila sam dodati, vjezbamo kod fizioterapeuta jer tu na otoku gdje zivimo nema fizijatra. Djecak je puno puno napredovao, vise nije ukocen samo kriza nogice. On kaze da se ne zeli petljat u taj "doktorski" dio i samo da mu ih micemo kad ih kriza.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

27.03.2023. 16:40

Nije mi jasno kako je ultrazvuk mozga opisan kao uredan uz ovakav opis u nalazu. Ovo može upućivati na infekciju citomegalo virusom. Svakako nastavite predano provoditi fizikalnu terapiju. Bilo bi dobro napraviti PCR test urina na CMV i izvaditi krv (antitijela na CMV, krvnu sliku i jetrene enzime). Ako je broj virusnih virusnih cestica značajan dolazi u obzir davanje jednog lijeka za suzbijanje virusa. Najčešće sve prođe samo po sebi bez posljedica. LP

Lealea12

31.03.2023. 15:05

Hvala na odgovoru.
Vadili smo torch i cvm, negativan je nalaz za citomegalo virus i sve ostalo, jedino mu je virus rubele igG granican, 9,40.
Pedijatrica kaze da je to vjerojatno preslo preko mene na bebu i zadrzava se u bebi 6 mjeseci i da nije nista zabrinjavajuce.
Molim vas misljenje o tome, hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.04.2023. 21:00

Super da su ovakvi nalazi, doktorica je u pravu sto se tice interpretacije nalaza na rubeolu.