Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


CUCLANJE PALCA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

RENATA

10.07.2001. 10:44

Poštovani,
ljubazno Vas molim jedan savjet, kčerka mi ima 5 godina, prije otprilike 6 mjeseci počela je cuclati palac. Nedavno je palac sav pobjelio odnosno napuhnuo se /kao žulj/ izgledalo je strašno, te je nakon toga ta koža puknula i odljuštila se. Sada u zamjenu cucla drugi palac. Ja bih željela da ona s time prekine, no naravno to joj nikako nejde, molim Vas za savjet kako da ju odviknemo od cuclanja palca? Zahvaljujem na odgovoru, sa poštovanjem.
Renata

željka

21.08.2001. 10:41

Poštovani,
imam djevojčicu od 20 mj. koja cucla palac već od 3. mj. života ali ne stalno nego kod uspavljivanja ili kada je umorna.Koliko štetno to može utjecati na rast zubi koji su za sada svi u redu (ima sve zube).
Također joj se napravio na tom palcu kao neki žulj.
Inače je zdravo i napredno dijete.
Unaprijed zahvaljujem

Dr.Darko Richter

25.08.2001. 00:06

Nema nekog stručnog postupka za odvikavanje od cuclanja palca. Najčešće već dojenčad hvata okrajke posteljine ili gura palac u usta kod uspavljivanja, dakle to se događa u svjesnom do polusvjesnom stanju, a kasnije palac ostane u ustima i može se bez problema izvaditi, a da dijete ne trepne. Djetetu, dok je budno a stavlja palac u usta, možete kad god to vidite nježno izvaditi palac iz ustiju i malo ga zabaviti, zatim mu staviti dudicu u usta. Često tu dudicu ispljune, ali mu je uporno treba vraćati, to učenje može trajati danima. Dudica se može pričvrstiti vezicom oko glave (iznad ušiju) dok se dijete ne navikne da je zadrži. Zubi ne stradavaju u znatnijoj mjeri zbog dudanja u dojenačkoj dobi, no kako izbijaju, prehrana prelazi s dudanja na žličicu, pa se i dudanje svodi na sve manje obroka iz bočice.

Dr.Darko Richter

25.08.2001. 14:15

Za RENATU,
Vaša kći je počela dudati palac s 5 godina, a to je znak izvjesnog stresa ili čak neuroze. Da li se u zadnje vrijeme nešto promijenilo u obitelji ili bližoj okolini. Dudanje palca u ovoj dobi samo je znak neke dublje zabrinutosti djeteta. Konzultirajte dječjeg psihologa ili psihijatra (npr. u Zavodu za zaštitu majke i djeteta, Klaićeva 16, Zagreb).