Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


SPAVANJE


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

DM

29.06.2001. 10:31

Moj sin star je 16 mjeseci.
Od njegova rođenja imamo problema sa noćnim spavanjem.
Često se budi, plače i traži blizinu (moram ga uzeti na ruke - pa se smiri i zaspi), ili dudicu, ili "čajeka". Sada kada već "priča", još je gore, jer zaziva, mama, piki-piki (u prijevodu piti) i sl. Sve u svemu, on ne odspava dulje od 2 sata u komadu. Naravno do godine dana kada sam još bila na porodiljnom dopustu to se i moglo izdržati, no sada uz posao, odnosno buđenje u 5,30 ujutro, nakon neprospavane noći na izmaku sam fizičkih i psihičkih snaga. Na koji način da postignem da spava cijelu noć, jer sam isprobala stvarno sve. Od promjene vrste hrane za večeru, da nije žedan, do odjeće, da mu nije vruće ili hladno, do raznih jačina svjetala, lampica, polumrak, itd. - preko dana sam pokušavala idealno rasporediti spavanje da nije preumoran kada ide uveče spavati itd.
Dobronamjerne savjete da ga pustim 2-3 noći da plače - pa će vidjeti da nema svrhe plakati i spavat će cijelu noć, ne mogu poslušati, jer ga ne mogu ostaviti niti 15 minuta da plače - žao mi ga je!!!
Molim savjet!

Satorri

24.08.2001. 16:03

U identičnoj sam situaciji, jako me zanimaju odgovori!!!

Dr.Darko Richter

24.08.2001. 23:55

Dijete mora naučiti biti samo, pa među prvim stvarima i po samoj prirodi, u snu je samo i tu ga ne treba ometati. Ukoliko je stekao naviku da se budi u kratkim razmacima i traži blizinu, a nema nekog drugog (organskog) razloga za to, jedini je izlaz da ga se privikne da odspava noć bez "privilegija". Ako je dijete inače zdravo i normalnog ponašanja preko dana, znači da ono ipak dobije urednu dozu i kvalitetu sna tijekom 24 sata, ali na vaš račun: tj. dok vi radite, on spava, a kada se vratite, želi vas imati cijelo vrijeme, pa i noću. Takav servis si nitko ne može priuštiti na dugi rok, pa je dobro da to što prije prekinete. Pokušajte najprije da dijete preko dana manje spava (obično u toj dobi voli zaspati od podneva do 3 h, i to mu treba omogućiti, ali ne baš da spava tijekom jutra i kasnog popodneva) pa vidite možete li produžiti noćni san. Morate znati da bi bilo jako drastično da se djetetu te dobi preporuči neki hipnotik ili sedativ, to skoro nije poznato u medicinskoj praksi. Prema tome, čini mi s da je potez na vama, a u interesu vašeg djeteta.