Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Defekt atrijalnog septuma ASD II, rupica 4 mm


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Jasmina74

02.11.2016. 17:45

Još u rodilištu su nam otkrili rupicu na srcu od 2 mm (u interatrijskom septumu mali foramen ovale, srce normalne veličine, naručeni na kontrolu s navršena 3 mj.) . na kontroli s navršena 3 mj isto stanje, u nalazu još navedeno da je plućna arterija normalne širine, laminarnog toka krvi brzine protoka 1m/sec, luk aorte normalno položen, aorta u bulbusu 9,3 mm, nema transpozicije, nema duktusa. Na kontroli s navršenih 7 mj starosti stanje isto. Potom smo naručeni na kontrolu s navršenih 1 godinu. Na toj kontroli u nalazu navedeno : srce normalne veličine, akcija srca ritmična, toniv glasni sist. šum I/VI uz LRS, sinusni ritam ferkv. 120/min, tehnički loš snimak. UZV srca izdv. srčane šupljine normalne veličine i kontraktilnosti, valvule uredne morfologije i funkcije, na mjestu foramen ovale istanjen septum, ali se pretok više ne vidi. Naručeni na kontrolu za 2 godine, sa navršene 3 godine starosti. Dolaskom na navedenu kontrolu šok, obzirom da nam je liječnik na prethodnoj kontroli laički usmeno pojasnio da rupice nema da se vidi točkica gdje se ona nalazila. No na kontroli s navršene 3 god stoji ovako : akcija srca ritmična, tonovi glasni, sistol. šum II/VI uz LRS, EKG sinusni ritam ferkv. 130/min, preeksistacija, hiperetrof. desna klijetka veća uz fiziol. blok desne grane. UZV - srce normalne veličine i kontraktilnosti, nema paradoksalnog gibanja septuma , u interatrijskom septumu defekt tipa sekundum sa lijevo desnim pretokom. Također smo dobili smeno pojašnjenje da dodjemo na kontrolu za godinu dana, tada bi napravili pretragu da se vidi koja količina krvi se izmjenjuje kroz tu rupicu, ako više od dozvoljene tada bi ugradili "kišobrančić", da po EKG-u se može vidjeti da je sklona ubraznom radu srca, ako dodje do umaranja ili da bi djetetu usne poplavile da se javimo i ranije. No kao roditelj sam zabrinuta.. bila rupica, pa sa godinu dana nema, pa s navršene 3 godine ponovno ima. također da napomenem preglede smo radili kod liječnika koji specijalizira dječju kardiologiju. Pedijatrica nam je rekla da se ne brinemo i čekamo godinu dana za daljnje pretrage. Prije 2 mjeseca prilikom male ogrebotine djete je dozivjelo šok s tim da su joj usta i jezik poplavljeli, obavili smo pretrage i rekli su da je to uslijed šoka. Iz svega toga ništa mi nije jasno... planiram odvesti dijete u ZG na pregled.. preporučujete li mi to.. te koliko je sve ovo navedeno ozbiljno, postoji li mogućnost da se ta rupica sama zatvori? Hvala Lijep pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.11.2016. 14:35

Slažem se da bi bilo dobro zatražiti drugo mišljenje. ne piše koliki je promjer otvora na zadnjem pregledu. U svakom slučaju to nije problem koji bi Vas trebao strašiti, ako se ne riješi spontano može se riješiti jednostavnim zahvatom, bez operacije.