Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Djeca i COVID-19


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Morrison

30.03.2020. 09:25

Redovito se moze procitati da djeca nisu rizicna skupina za covid-19. Ali sto ako dijete od 5 godina ima autoimunu bolest, da li spada u rizicnu skupinu?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.04.2020. 10:25

Poremećaj rada imunosnog sustava definitivno povećava rizik od razvoja težih oblika COVID-a 19, naročito ako dijete prima lijekove koji koji smanjuju imunitet.

ReginaPhalange

22.04.2020. 21:45

Poštovani,

imam sina od 6 godina koji ima poremećaj senzoričke integracije. S obzirom da o navedenom poremećaju vladaju oprečna mišljenja, što se tiče samog nastanka, najbolje terapije te prognoze, zanima me više mišljenja o tome je li takva vrsta poremećaja prepreka za pohađanje vrtića u razdoblju pandemije Koronavirusa, odnosno spada li dijete s ovim poremećajem u rizičnu skupinu? Navedeno me posebno zanima nakon određenih napisa kako su uočeni teži simptomi kod osoba s neurološkim bolestima.
Dijete je inače zdravo, no uočavamo nešto slabije senzoričko reagiranje nakon povišene temperature.
Unaprijed zahvaljujem!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.04.2020. 10:15

Vaše dijete ne spada u kategoriju djece s težim neurološkom smetnjama/bolestima, stoga je u jednakom riziku od COVID-19 kao i druga djeca te dobi. Neovisno o tome preporučam, ako je moguće, ne davati dijete u kolektiv dok se ne uspostavi stabilna situacija s epidemijom, primarno zbog povećane vjerojatnosti da će donijeti infekciju kući. Prema dosadašnjim iskustvima djece najmlađe dobi prebole COVID-19 bez većih poteškoća, dobar dio njih niti nema znakova bolesti što predstavlja dodatni problem u epidemiološkom smislu.

ReginaPhalange

27.04.2020. 21:25

Poštovani,

zahvaljujem na odgovoru. Svakako ćemo, koliko je to moguće, odgoditi odlazak u vrtić, posebno zbog toga što je dijete u redovitom kontaktu s bakom i djedom, a možda nam jesen donese neke bolje vijesti što se tiče virusa.
Srdačan pozdrav i svako dobro!