Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dohrana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ana

15.12.2002. 19:46

Poštovani doktore,
Da li je prerano započeti dohranu djeteta(na umjetnom mlijeku) sa 3 mjeseca i ako jest-zašto je tako?
Unaprijed puno hvala

Dr. Darko Richter

15.12.2002. 20:27

Nije prerano, nego je, za dijete na umjetnoj prehrani, baš na vrijeme. Obično se počne s nekim blagim dodatkom u bočici: sok od pola naranče, sok od mrkve ili sl. Dijete ubrzo shvati što mu je fino i kasnije treba samo širiti repertoar, a dijete većinom sve prihvaća. Kod dojenog djeteta, ako je isključivo dojeno, uvođenje raznovrsne prehrane može se odgoditi sve do dobi od 6 mj., jer osim vitamina D, u majčinom mlijeku dobiva više-manje sve što mu treba.

nina

16.12.2002. 12:24

Oprostite doktore, ako smijem primjetiti, zar naranča ne spada u agrume, dakle alergene, koji se preporučuju tek potkraj prve godine života?

Dr. Darko Richter

16.12.2002. 18:55

Sve na ovom svijetu može biti alergen, a ne znam odakle vam informacija da su agrumi posebno opasni. Bavim se alergologijom, i kad god je netko sumnjao na "citrično voće" ili agrume, nismo tu alergiju do sada u naših bolesnika nikada uspjeli potvrditi.

nina

17.12.2002. 10:07

Doktore, ali čemu onda preporuke da se agrumi u prehranu bebe uvode tek pretkraj prve godine života?
Pa da se osvrnem i na prvi dio odgovora - zar nisu preporuke da se dohrana odgodi do 4 mjeseca života, bez obzira na to jel dijete dojeno ili ne? Ne treba li sva hrana osim mlijeka ići na žlicu, dakle s dohranom se kreće kad dijete bude dovoljno zrelo da žlicu ne izbaci jezikom iz usta, nego proguta to što je na njoj? Zar tromjesečne bebe nemaju još uvijek prirodni refleks izgurivanjem jezikom van žlice i ostalih predmeta?
A i zanima me što to više a što manje dijete dobiva majčinim mlijekom ???!!! Moram priznati da mi to nikako nije jasno.

zea

17.12.2002. 16:30

Poštovani gospodine doktore! Oprostite što se ovako "miješam" u diskusiju, ali MORAM primijetiti da upozorenja u stilu "ne agrume, med, jagode, ribu, te kravlje mlijeko" se dobije NAPISMENO, (zajedno s upozorenjima o obaveznom širokom povijanju novorođenčadi i izrazito nepoželjnom spavanju na trbuhu) u mnogim zagrebačkim rodilištima (za ostale gradove ne znam).

Dr. Darko Richter

17.12.2002. 21:03

Nina: Vi sad mene pitate zašto se ja ne slažem s "njima", a ne pada vam na pamet pitati "njih" zašto se na slažu sa zdravim razumom. Pitajte njih zašto to govore, koji su im argumenti, pa ako znadnu odgovoriti, odmah mi javite. Da vam ponovim nešto što majke u čovječanstvu vjerojatno znaju već oko 1 milijun godina: dojenje je najbolji način prehrane i u prvih 6 mjeseci može biti isključivi i dostatni način prehrane. Oko te dobi dijete počinje biti spremnim za žličicu, pa mu se dohrana može dati na žličicu, a dio i na bočicu. Ako se zbog bilo kojeg razloga (npr. smanjena količina mlijeka) već ranije počinje s dvovrsnom mliječnom prehranom (dojka + kravlje mlijeko) ili se prijeđe na isključivo umjetnu prehranu, s dohranom se običava početi nakon navršena 3 mjeseca, na bočicu. Smijem li skromno ponoviti: bavim se alergologijom, i jako bi me zanimali argumenti zbog kojih se tako histerično zabranjuje ovo ili ono. Uobičajeno je, zbog visoke učestalosti alergizacije, izostaviti bjelanjak do najmanje 6 mjeseci, a najbolje do 12 mj. života. S obzirom da sve može biti alergenom, mogli bismo si na kraju sve zabraniti i skapati od gladi. Ovake čudnovate dijete mogu dovesti do težih poremećaja prehrane, i to je neko vrijeme bio problem na Zapadu, u roditelja koji su isključivi vegetarijanci, ili skrupulozni borci protiv alergija. Ne znaju da je alergija osobina organizma, koja će se ispoljiti prvom prigodom u susretu s dostatnim podržajem, a taj ovisi o količini dotične hrane, te tek potom o njenoj alergeničnosti. Tako prvo mjesto zauzima kokošje jaje, kravlje mlijeko, sojino mlijeko (eto vidite: sojino, koje se daje kod alergije na kravlje, na kraju je i samo često premdetom alergizacije), školjkaši i bijela riba te kikiriki. Kao što vidite, arguma nema još jako dugo, a činjenica da to netko kaže, ne znači da je to istina. Kod nas se svašta priča, a da se prije ne odvagne relevantnost tih poruka. Nadam se da niste shvatili da je totalno niječem alergeničnost agruma, ali vam odgovorno tvrdim da se u prvoj godini života, zabranom agruma za 40-ak tisuća novorođene djece u Hrvatskoj ne bi izbjegao ama baš niti jedan slučaj alergije djeteta. A kao bi se izbjegla poneka alergija na citrično voće, dobila bi se neka druga, jer dijete ipak treba jesti.
Sada o majčinom mlijeku: ono je sterilno, taman toplo koliko treba, sadrži sve potrebne sastojke u potrebnim omjerima i s njime se ne može mjeriti niti jedno adaptirano industrijsko mlijeko. Jedino što se uz isključivo dojenje viđa jest: produžena žutica (misli se zbog ostataka hormona trudnoće) koja uglavnom spontano prolazi, granični nedostatak željeza (jer dijete na majčinom mlijeku jako brzo raste, praktički "buja", a količine željeza su nekako na donjoj granici potrebnoga, makar se to željezo iz dojke u djetetovom crijevu uspješnije resporbiralo), nedostatak vitamina K (koji nastaje zbog posebne crijevne bakterijske flore kojoj pogoduje majčino mlijeko) i sklonost krvarenju (no to bi trebalo prevenirati injekcijom vitamina K još u rodilištu) te nedostatak vitamina D. Vitamin D stvara se i u koži pod utjecajem sunčevog svjetla, no u našim geografskim širinama insolacija nije dostatna niti ljeti niti zimi za adekvatnu sintezu vitamina D z akojim su potrebe dojenčeta veće zbog brzog rasta, pa se tijekom prve godine nadoknađuje davanjem vitamina D u kapima, i još tijekom druge zime djetetova života.

Zea: No ono, ne ovo ... kažu li što zapravo treba? Mogu vam jasno i glasno reći: u djeteta bez atopijskog rizika (bez sklonosti alergiji sudeći po postojanju alergije u oca, majke i braće, te eventualnim manifestacijama tipa ekcema u ranoj dojenačkoj dobi) nema nikakvog smisla stavljati ove zabrane u prehrani. Meni se čini da doktori to rade u nekoj dobroj namjeri, ali da efekti tih savjeti nisu baš nikakvi. Zato opet pogleajte odgovor Nini. Široko povijenje ("triple diapers"blunk NE SPREČAVA NIKAKVE POSLJEDICE AKO DIJETE IMA DISPLAZIJU KUKA I NE MOŽE PRETVORITI NESTABILNI KUK U STABILNI. To je činjenica o kojoj se u bijelom svijetu više ne raspravlja, već se stručnjaci pokušavaju dogovoriti kako detektirati nestabilne, displastične i iščašene kukove NA VRIJEME te potom intervenirati (ili remenčići ili operacija, nikakvo široko povijanje). Toliko vam znam reći kao pedijatar, a možete se obratiti još i ortopedu u ovom Forumu. Zadnja je stvar točna: dijete ne bi trebalo polagati da spava na trbuhu, jer je u tom položaju evidentirano više od 90% tzv. iznenadnih smrti dojenčadi, a danas je jasno da se uglavnom radi o gušenju ako se dojenče nosom i ustima zabije u neki dio kreveta, posteljina, kauča, fotelje. Dojenče treba spavati u krevetiću konstruiranom za dojenče, u kojem su učinjene provizije protiv ovakvih incidenata, a ne reba ga stavljati u krevet s roditeljima (što je opet neka moda u porastu, a zapravo može biti opsanom), niti povjeravati osobama na čuvanje, koje će misliti da ga baš treba položiti naaš radi o trbuh da prije zaspi, jer se, kod slučajeva iznanadne smrti (zapravo gušenja) u velikom broju slučajeva baš radi o stavljanju potrbuške dojenčeta koje je do tada spavalo uglavnom na leđima. Ovo su vam činjenice, no, nažalost, kod nas svatko svašta proklamira, a kada ga zapitate za argumente, uvrijedi se i stavi sebe kao argument i s time svaka diskusija prestaje. Eto tako i vi mene pitate otprilike kako se ja usuđujem dovoditi u pitanje preporuke date NAPISMENO, a ja vam mogu odgovoriti da me nitko nije pitao kada je te preporuke pisao, a možda bismo se mi, liječnici, trebali početi dogovarati prije no što svaki u javnost isturi neki apel po vlastitom ukusu.

nina

18.12.2002. 00:00

Doktore Richter!

Prvo vam se od srca zahvaljujem na ovako iscrpnom odgovoru, zbilja ste si dali truda happy
A drugo, glede dojenja - pa u tom se slažemo, mene je samo interesiralo zašto ste napisali više-manje ako se zna da je to najbolja hrana za bebe.
I ja ću sada biti pomalo dosadna, dosta pratim (moram skromno priznati - iz raznih izvora) preporuke oko uvođenja dohrane (a pritom ne mislim na zamjenu za majčino mlijeko već na drugu hranu) i jedino mjesto gdje sam našla da se uvođenje dohrane preporuča sa tri navršena mjeseca je jedna stara kuharica. Svi suvremeniji izvori, barem ovi na koje ja nailazim, preporuču dohranu od 4 mjeseca odnosno kasnije.
Glede odgovora gospođi Zei, ja se pitam, pa kvragu, a zašto se vi doktori onda već jednom ne dogovorite prije no što u javnost iscuri neki apel po vlastitom ukusu. Postoje ljudi koji će možda i pokušati provjeriti neku informaciju dobivenu od doktora, a postoje i oni koji u doktore gledaju kao u bogove. A i sami vjerovatno znate da doktori ponekad i NAPISMENO preporučuju nebuloze. I kako tome stati na kraj?

Aleksandra

18.12.2002. 01:29

Postovani dr. i majke,

Moja ja beba (sada 15mj.) od kad smo je doveli iz rodilista spava potrbuske, jer nije htjela nikako drugacije. Citajuci po internetu, slusajuci patronazne sestre prosla sam puno neispavanih noci pazeci da se beba ne ugusi, iako sam je pratila i vidjela da kad gurne nos u kreveticu, ostane bez vazduh i onda instiktivno zavrti glavu u stranu. Sta je to sto izaziva iznenadnu smrt dojenceta nije gusenje jer zabada glavu negdje (sigurno da ce se vecina roditelja pobrinuti da se to ne desi i nece poloziti bebu medju fotelje, u aglovima ili ispod cebeta i dr. posteljine), razlozi su jos nepoznati, ali cini sa de se desava u dojencadi sa anatomske abnormalnosi najvjerovatnije u mozgu ili radi abnormalnosti u kontrole krvnog pritiska, konstrikcije vratne arterije i dr. najcesce kod beba do 1 god. kad ljekari jos ne mogu potvrditi postojanje ove abnormalne pojave. Stavljanje TAKVOG dijeteta potrbuske moze izazvati smrt, jer kod njega ovo je naocigled svima, nastan koji prijeti njegovim zivotom. Slazem se da bebi sirok povoj nije od koristi, ali sta je sa alergenima-spanac, ribe, jagode nemaju li oni histamine, koji moze u tako malenoj bebi izazvati alergije? Vidim da danas u siroki asortiman bebi kase ima i takve sa spanacem(4mj.), ribe (8mj.), razno voce (ananas takodje, na pr.), ali ne usudim se mojoj djevojcici dati to bar dok ne napuni 2god. Zelim vase misljenje za ovo.

Unaprijed hvala,
Aleksandra

Dr. Darko Richter

18.12.2002. 09:15

E sad možemo debatirati u nedogled: u međuvremenu će Ninina beba navršiti 4 mj. pa će biti vuk sit i koza cijela. U posebnom izdanju časopisa "Bebe" pod skupnim naslovom "Bebe kuharice" (izišao prije koju godinu, tel. uredništva: 01/455-6268), na 12. stranici o dohrani piše: "Prije dva desetljeća dohranom se počinjalo već u drugom mjesecu ... . Tada su uslijedila upozorenja .... a temeljitije upoznavanje fiziologije sazrijevanja probavnog trakta rezultiralo je utemeljenjem dvije premise zdrave dojenačke prehrane: 1. Prva četiri mjeseca života djeteta isključivo dojiti. 2. Između četvrtog i šestog mjeseca starosti započeti s uvođenjem nemliječnih namirnica." Pitam vas, što ako majka ne doji prva četiri mjeseca, čega još uvijek ima dosta? Evo vam primjera rigidnosti: ne prije 4. mj., ne iza 6. mj. Čemu to? Sve te formalizirane upute služe samo da se čovjek u svojoj privatnoj situaciji ne snađe, jer ona često nije obuhvaćena "zakonima" koje netko propisuje, u ovom slučaju o prehrani. I što je bilo još prije zadnjh 20 godina, kao i unazad zadnjih 1 milijun godina od kada se smatra da hominidi hodaju Zemljom? Činjenica je da je majčino mlijeko najbolja hrana i da je sasvim sigurno dostatna u prvih 6 mjeseci, a potom bi jelovnik trebalo diversificirati uključivanjem dohrane (nemliječnih namirnica) i na žličicu i na bočicu. Ako je ta linija poremećena, mora najprije prijeći na adaptirano mlijeko, a ona se možemo prepirati da li dohrana s 2, 3 ili 4 mjeseca, a ako je netko zaboravi sa 6 mj., pitam vas, u svjetlu preporuke "... ne iza 6. mj...." (!) da li da onda dohranuuopće i daje? Ovo je ironizacija rigidnosti tih preporuka, ali po mojem mišljenju zaslužena.

Aleksandra: Spavanje na trbuhu je rizični faktor za iznenadnu smrt i o tome vam ne mogu reći ništa bitno utješnije, iako biste vi htjeli tu dodati neke faktore samog djetetovog organizma. Nisu dokazani, i točka, a ako postoje, tada to stanje ne spada po definiciji u isindrom znenadne smrti dojenčeta. Nemojte se zavaravati, već nastojte postupiti po preporuci, kad je već znate. Valjda vam je jasno da nitko, pa niti ja, ne može preuzeti odgovornost da vam povlađuje tamo gdje ste u krivu, a ako bi se djetetu slučajno što zlo dogodilo, da onda snosi bilo kakvu odgovornost. Ovo o čemu vam pričam zove se u suvremenosti "evidence based medicine", tj., što se zna, zna se, a što se ne zna, ne zna se. Vi biste da vi znate ono što se ne zna, ili da proturječite onome što se zna. Što se tiče prehrane i alergije, čitajte opširni odgovor Nini. Vi se opet nečega bojite na "svoju ruku", ja vas tu ne mogu razuvjeriti ako vi to nećete. Dohrana treba započeti tijekom prve godine života, a da li s 2, 3, 4 ili 6 mj. pitanje je koje ćemo u debatnom klubu teško riješiti prije no što vaša djeca sretno odrastu.

nina

18.12.2002. 11:24

http://www.medicina.hr/nutricioni...ecaj_prehrane_na_razvoj_alergija.htm

Agrumi se ovdje preporučuju nakon godinu dana. Piše, doduše, da ne spada u prvu grupu alergena, ali...

Dr. Darko Richter

18.12.2002. 18:56

Ja još uvijek ne znam gdje to sve piše, morate otkriti svoje izvore. Ja znam, međutim, da ono što vam poručujem čitam na engleskom, u časopisima koje primam kao član Europske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju. A, zašto ne odete dalje Internetom do pojmova alergije, citričnog voća, itd. Javite mi čim što značajno nađete.

nina

18.12.2002. 21:20

Moja beba ima 10 mjeseci happy

ReginaPhalange

25.07.2022. 19:10

Poštovani,

Ljubazno molim savjet oko početka dohrane bebe koja je na adaptiranom mlijeku, sada će 5.mj, ima preko 8 kila, jede normalne količine (oko 200ml mlijeka 5x dnevno), ne primjećujem da joj mlijeko nije dovoljno.
Cijepili smo je Rotarixom i doktorica je inzistirala da sljedeća doza bude za 2 mjeseca (malo prije nego napuni 6mj), zbog Rotarixa još nije dobila niti jedno drugo cjepivo (doktorica se boji nuspojava -mi smo joj trenutno jedini koji cijepimo van kalendara i stalno spominje zapletaj crijeva kao moguću nuspojavu).
Njezin je savjet da s dohranom pričekamo još barem 3 tjedna nakon cijepljenja jer možda nećemo prepoznati ima li reakciju na novu hranu ili na cjepivo ako dobije proljev ili povraćanje.
Također, navodi da dohrana i Rotarix ne idu zajedno jer mora početi probavljati hranu zbog čega ima više šanse za teže nuspojave.
Je li moguće da joj zaista ne smijem dati niti sok od domaćih jabuka ili domaću tikvicu do 7.mj života?
Ne želim riskirati probleme zbog komfora- jer sada imamo puno domaćeg voća i povrća iz vrta koje bih iskoristila za početak dohrane, ali nikad nisam čula da se tako strogo mora gledati razmak između cjepiva protiv rota virusa i običnog domaćeg soka.
Imate li iskustva, smijem li malo smanjiti taj razmak između cjepiva i dohrane?
Na prvo cjepivo nije imala nikakve reakcije.

Unaprijed zahvaljujem,

Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.08.2022. 22:35

Struka po ovom pitanju nema dvojbe: Rotarix ne izaziva zapletaj crijeva što je bio problem s prvom generacijom rotavirusnih cjepiva, moguć je u 1 na 20.000 - 1 na 100.000 cijepljenih. Ako se dogodi to bude unutar tjedan dana od cijepljenja (osobno nisam imao niti čuo za ovu nuzpojavu od kolega). Cijepljenje i moguća nuzpojava nemaju veze s dohranom, možete s navršenih 6 mjeseci započeti s njom.

ReginaPhalange

12.10.2022. 22:55

Poštovani,
Zahvaljujem na prethodnom odgovoru, nije bilo nuspojava od Rotarixa, no oko dohrane više ništa ne razumijem jer su smjernice sada drugačije nego prije 9 godina pa se ne snalazim.
Dijete (7 mjeseci) je sada oko mjesec i pol na jednom krutom obroku dnevno i pedijatrica nije davala nikakve upute, samo da jede sve osim jaja, meda i orašastih plodova.
Ona je prije dohrane jela dosta adaptiranog mlijeka, gotovo 1l dnevno, sada kroz dan pojede 700-800ml mlijeka (kroz 3-4 mliječna obroka, naprosto nije nikad jela više puta manje obroke nego jede veće količine i ima veće razmake), pa me zanima je li to dovoljno mlijeka za njezinu dob? Čak i na kutiji adaptiranog mlijeka piše da se jede po 4x 210ml (vode, to je 235ml mlijeka), no ona često jede samo 3x ali nešto veću količinu odjednom (najčešće pojede oko 250ml 3x dnevno). Probam joj dati manje po obroku da uguram 4. bočicu ali ne ide, samo je naživciram. Po noći ne jede pa tu isto gubimo barem jedan obrok, ali nema mi smisla buditi dijete koje spava, valjda bi se sama probudila da je gladna.
Jede jedan kruti obrok dnevno, tu isto dodam malo mlijeka, pojede vjerojatno puno, ne mjerim niti važem ali bude sita po 3-4h nakon obroka, kada bih joj trebala uvesti i drugi obrok?
Sada je u pitanju ručak, na sve dobro reagira, sve joj je fino, a kada uvedem još jedan obrok treba li to biti jutarnji ili večernji?
Također ne želi niti okusiti vodu, prolazi eventualno sok od jabuke (ja joj pravim, pa stavim i malo vode unutra), ali i to popije jako malo. Možda 20ml na dan. Trebam li se bojati dehidracije? Stalno nudim, čim osjeti da nije mlijeko počne žvakati, neće ni na žlicu, odmah pljuje, šprica posvuda.
Ima 9300g, 67cm, rođena je s 3500g, uredno dobiva na težini.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.10.2022. 10:45

Napredak na težini je iznadprosječan, količina mlijeka koju unese je i više nego dovoljna. Preporučam da nabavite knjigu Bebe vole papati ( https://ah.mypos.site/hr/categories/all ) koja će vas voditi kroz dohranu a napisana je u skladu sa suvremenim smjernicama dohrane - ima pregršt recepata i savjeta. Nemate se čega strašiti i nemojte zbog straha vršiti prisilu na jedenje - kao odgovor može uslijediti odbijanje i otpor koji će Vam značajno opteretiti dušu..