Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Dohrana bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nika94

25.01.2021. 18:35

Poštovani,
Beba ima 7mjeseci i sa dohranom smo počeli kada je navršila 6..nikakko ne ide..otvori usta bez problema, promljacka i onda ispljune..pokušala sam sa komadičima isto je, sa povrćem, voćem ..svašta...i nikako nema pomaka...bojim se da joj nije mlijeko premalo(adaptirano), jer već dugo se ne miče baš sa kilazom a pedijatrica kaže da će odjednom početi jesti..nisam pametna, pa bi voljela neki savjet.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.02.2021. 13:25

Samo treba biti smiren kod nudjenja hrane. Neka djece neće ništa značajno uzeti i do godine dana. Pratite napredovanje na težini pomoću percentilnih krivulja - ako se javi zaostajanje (nedostatan napredak) pedijatar će indicirati pretrage.

boysica90

28.02.2021. 00:10

Postovani,
Prije svega se ispricavam na duzem postu.
Trebala bi jedan informativni savjet, beba stara 6mjeseci, 9.5kg, 70cm. Rođen je sa 3.850kg i 50cm. Prva 3mj sam se izdajala ali poslije toga pa sve do sada dojenje. Lijepo napreduje, ima 2 zubica, aktivan je cijeli dan, poceo je sam sjediti, dize se na noge (to mu ne dozvoljavam).
Prva 4mj spavao je cijelu noc, bez dojenja po noci, nakon 4mj poceo se buditi pa smo to sve prepisali zubicima i skok u razvoju. Po savjetu pedijatrice poceli smo s dohranom i nije to bas islo najbolje ali zadnja 2 tjedna ide i vise nego dobro.
Njegovi obroci su otprilike ovako:
9.00 dojenje
11.00 vocna kasica (kruska, jabuka, banana, marelica- uvijek 2 vocke mu napravim)
13.00 povrce (batat,tikvica, brokula, cvjetaca,spinat, kuhanu piletinu probao i sve je ok)
15.00 dojenje
17.00 vocna kasica ili dojenje, nekad nece kasicu
19.30 dojenje ili adaptirano 200ml (pedijatrica nam je rekla da mu zbog buđenja po noci dam nesto jace za veceru a ne znam sta drugo, grizolino, cokolino, keksolino, rizolino ne zeli nikako)
Oko 20.00 on zaspi i spava sve do pola 2 i onda se budi u vecini slucajeva svaka 2 sata, nekad i sat vremena. Po noci ga dojim oko 4 pa oko 6.
Preko dana spava otprilike 3 puta po sat vremena, zadnje spavanje je oko 4,pola 5.
Mene zanima da li moram povecati broj mlijecnih obroka ili krutih ili nesto izbaciti ili dodati? Ili je jednostavno takvo dijete da se odjednom cesto budi...

Hvala Vam i ispricavam se na duzem postu, nije mi nista zabrinjavajuce ali me zanima strucno misljenje vezano za tu hranu.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.02.2021. 23:10

Obzirom na trenutnu težinu prirast na masi je značajno iznadprosječan i zasigurno dijete nije gladno. Buđenja u ovoj dobi su najčešće uzrokovana intenzivnijim snovima i nisu uzrokovana glađu. Obzirom na težinu nemojte forsirati slatke namirnice (zaslađene žitarice), sokove, čajeve - time se povećavaju izgledi za nastanak debljine. Samo strpljivo...

ZgRena

08.07.2021. 17:05

Poštovani, molim Vas za savjet. Beba za par dana puni 5 mjeseci.
Rođen je sa 3550 g, 49 cm, otpust 3360g.
Sa 2 mj 4300g, sa 4 5850g i jucer vagano 6100. Isključivo dojena beba, od prvog dana ima bolne grčeve. Lagano prestaju, ali jos uvijek mu čujem i osjetim pod rukama crijeva kako cvrce, pri cemu se beba bolno izvija i krene plakati . Po danu spava 2-3x po 20 min, nekad bude 1x 1-2h. Po noci se isto budi svakih sat-dva s tim da je zadnjih mjesec dana budan od cca 2 do 4:45 , onda zaspi i budi se oko 5:15 i onda je definitivno budenje. Pedijatrica mi je rekla da sa 5 mj krenem sa dohranom. Stolica je redovita, žuta, vodenasta, nekad kiseli miris nekad po karbon ljepilu. Dosta bude nemiran, da li bi bilo u redu da mu pokusam dati bočicu AD-a npr prije spavanja, nakon dojenja, ne znam da li je gladan ili je takve naravi , teško mi ga je gledati da stalno plače, dudu izbacuje, kolica ne voli kao ni vožnju u autu. Poceo je i jako puno sliniti unazad mjesec dana, gura sve u usta i grize, ocito krenuli zubici.
Prvo dijete je dobivalo AD uz dojenje od 4 mj, isto slabije napredovala (bili kod druge pedijatrice)

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.07.2021. 09:50

Napredak na težini je dobar i ne treba žuriti s dohranom, može se čekati još mjesec dana. Napravite preged stolice na krvarenje i na toksine Clostridium difficile, obavite pregled urina a korisno bi bilo i napraviti ultrazvuk trbuha i mokraćnih organa. Uvođenje adaptiranog mlijeka u dohranu planirajte tek po prispjeću nalaza. Ako postoji alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka može se očekivati krv u stolici (u tragovima) i tada dodavanje formule može uzrokovati pogoršanje.