Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dohrana i reakcije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Karla

07.01.2003. 20:44

Poštovani!
Koje reakcije na hranu se računaju kao moguća alergija?
Isključivo sam dojila sve do 6 mjeseci i sad sam počela s kašicom od jabuke.
Inače, dosad je imala par puta krv u stolici s objašnjenjem da je moguća alergija na kravlje mlijeko koje ja pijem. Sad imamo osip u pelenskoj regiji mada to vučemo već neko vrijeme, malo dodje ode pa opet dodje, pa ne znam da li to mogu računati kao reakcija na jabuku?
I još jedno pitanje, koja hrana je alergena tj. na koju hranu djeca najčešće reagiraju alergijom?
Unaprijed hvala na odgovoru!

Dr.Darko Richter

07.01.2003. 21:36

Jasne alergijske reakcije na hranu uključuju urtikariju, ekcem, perioralni alergijski osip, rinokonjunktivitis, astmu, a na probavnom sustavu povraćanje, proljev, malapsorpciju u krv u stolici. Neke od ovih simptoma, osobito one gastrointestinalne, mogu uzrokovati i drugi poremećaji. Osip u pelenskoj regiji najčešće je odraz proljevastih stolica te infekcije gljivicom kandidom i ne bih ga pripisao alergiji u ovom slučaju. U nas su ljudi opsjednuti time koja je hrana najjače alergijska pa pod tim utjecajem postavljate svoje pitanje. Odgovor je, ako ga možete shvatiti i prihvatiti slijedeći: ona (proteinska) koju se najviše troši. U nas je to kravlje mlijeko, jaje, kikiriki, konzervansi, a negdje drugdje na prvom je mjestu soja, agrumi, itd. Nije kriva hrana, nego je posrijedi alergijska sklonost organizma, koji će alergiju ispoljiti na ovu ili onu hranu, obično onu s kojom se prvom i u najvećim količinama sretne. Kod isključivo dojenog djeteta krv u stolici može biti odraz relativno rijetkih preosjetljivosti na proteine kravljeg mlijeka koje pije majka, ali ipak predstavljaju reakciju posredovanu određenim alergijskim mehanizmom ograničenim na crijevo (nisu klasična alergija posredovana IgE protutijelima koja zahvaća više organa: kožu, dišni i probavni sustav). Osim toga, isključivo dojeno dijete može imati relativni manjak vitamina K koji je važan za sintezu jedng broja faktora zgrušavanja i krv u stolici može biti posljedica slabijeg zgrušavanja krvi. Jednu i drugu mogućnost treba istražiti, jer krv u stolici može biti prouzročena i drugim mehanizmima i ne bi se trebala tek tako zanemariti.

Karla

08.01.2003. 23:19

Poštovani!
Hvala još jedanput na odgovoru.
Što se tiče krvi u stolici , radili smo nalaze krvi, mokraće i stolice i svi nalazi su bili u redu. Kako se više nije pojavljivalo , doktorica s gastro odjela nam je rekla da nije potreba više da dolazimo osim ako se nastave proljevaste stolice.
Danas je imala proljevastu stolicu. A isto tako i prije, kad se pojavljivala krv u stolici.
Još nešto, imala je ekcem na obrazu koji smo sveli na minimum uz Bepanten kremu (po savljetu pedijatrice) ali ipak nije nestao.
Ispod pupka ima kao crveni lišaj koji se širi i ne čini mi se baš kao tipični pelenski osip.
Pelenski osip nam još ne prolazi. Mažem sa nistatin kremom s kojom nam je prvi put brzo prošlo.
I još nešto , ne znam da li je povezano, već dosta dugo (koji mjesec) stalno ima krmelje na jednom oku tj. suzi joj oko. (to smo isto svaki put obavijestili pedijatricu)
Jesu li to sve znaci moguće gljvične infekcije? Kako se ona liječi i koliko prosječno dugo to traje?
Molim Vas još jedan odgovor, da li da nastavim sa dohranom ili da malo pauziram?
Hvala najljepša!!!!

Dr. Darko Richter

10.01.2003. 16:13

Opet ste puno toga udrobili u jedno pitanje koje na kraju glasi: da li da nastavite s dohranom ili ne? Ne znam zašto ne biste nastavili, kada je dob od 6 mj. pravo vrijeme za to u većine djece. Drugo je pitanje zbog čega je opet imala proljev astu stolicu, može biti 101 razlog. Što je lišaj, a što ekcem? Možda su jedno i drugo lišaj, a možda ekcem. Ako doista ima ekcem, to je znak sklonosti alergijskom reagiranju i nutritivne alergije nisu isključene. Odvedite dijete dobrom alergologu koji će mu uz minimum gnjavljenja postaviti rješenje problema, barem u toliko ima li alergijsku sklonost ili ne, a možda i više (konkretna proesjetljivost).

Karla

11.01.2003. 22:19

Hvala lijepa na odgovoru!
Nama roditeljima i najmanja bubuljica na djetetu predstavlja veliki problem a to vi dobro znate. Zato mislim da nije potreban takav ton kojim mi dajete na znanje da sam poprilično zbunjena i pomalo možda dosadna. Samo sam htjela razjasniti stvari tj. reći sve što sam uočila da vama približim moju situaciju.
A ustvari jednostavno sam u neznanju i zato sam se u prvom redu i obratila ovdje i tražila odgovor.
Uporna jesam ali ne želim više biti nametljiva, samo vas još jedno molim , možete li mi preporučiti dobrog alergologa i ako vam nije teško odgovoriti kakve početne pretrage mislite da treba moje dijete?
Hvala!

Dr. Darko Richter

16.01.2003. 21:55

Možete mi se javiti, od idućeg tjedna, u bolnici Srebrnjak, na Srebrnjaku 100, tel. 2430-783.
Osnova svega je dobar razgovor te pregled djeteta. Nema preskakanja toga, pa da se odmah mogu svajetovati pretrage. Objasnio sam vam gore što sve može biti, a uopće ne mora imati puno veze s alergijom. No dobar alergolog to će znati prepoznati i riješiti, ili vas uputiti kod koga potražiti rješenje.